Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Osveštana Vojnička spomen-česma u znak sećanja na junake Zablaća i okoline

post-title


Episkop žički Justin, osveštao je danas u porti crkve u Zablaću, Vojničku spomen-česmu, u znak sećanja na ratnike iz sela Zablaće, Kukići, Vapa i Baluga, koji su poginuli braneći slobodu Otadžbine u periodu od 1912. do 1918. godine.

Česma je podignuta povodom obeležavanja 100. godišnjice od završetka Velikog rata.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, izjavio je da je velika čast stajati ispred spomenika Miljku Tanasijeviću i svim junacima koji su dali svoje živote za slobodu, dostojanstvo i čast.

"Ono što je na nama jeste da baštinimo i poštujemo žrtve, da ne zaboravimo da ova deca iz osnovne škole i iz vrtića u Zablaću i svih ovih lepih sela dolaze, da se upoznaju sa našom velikom istorijom i da prenose sa kolena na koleno i velikog potpukovnika Miljka Tanasijevića, ali i sve one hrabre ljude koji su dali živote za ono što danas imamo, a to je sloboda", rekao je Todorović.

Nadamo se da nikada neće doći do ratova, rekao je on, dodajući da imamo obavezu, ako dođe do toga, da časno i ponosno vršimo svoju dužnost.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, u pismu, koje je pročitao član Krunskog saveta Zoran Đivanović, istakao je da mu je drago što je podignuto ovo spomen obeležje za 170 hrabrih meštana Zablaća, koji su dali živote za slobodu Srbije.

"Dužnost svih nas je da čuvamo sećanje na naše pretke, jer je naša istorija putokaz o orjentisanju prema modernom svetu i prava evropska vrednost koju tom svetu možemo da ponudimo", naveo je Karađorđević u pismu.

Jedan od potomaka potpukovnika Miljka Tanasijevića, Aleksandar, obraćajući se prisutnima, rekao je da imena vrabrih vitezova koja se nalaze na spomen ploči, obavezuje sve nas da svakog 25. oktobra zapalimo sveću i pomolimo se za duše naših predaka.

Vojničku Spomen česmu koju je osmislio kraljevački vajar Vladimir Javlanović, podigli su Mesna zajednica Zablaće i Crkvena opština iz tog mesta i svi potomci i poštovaoci njihovog junaštva.

Media portal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar