Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Moguće novo poskupljenje putarine, a naplaćivaće se i na magistralnim putevima

post-title


Direktor JP "Putevi Srbije" tražiće povećanje putarine za sve od 10 odsto, ali i da se uvede naplata na magistralnim putevima za kamione teže od 7,5 tona.

[caption id="attachment_77899" align="aligncenter" width="794"] Foto: MONDO/Jelica Dojčinović[/caption]

Iako su nam putevi daleko lošijeg kvaliteta nego u zemljama regiona, posebno magistralni, direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak najavio je da će od Vlade Srbije ponovo tražiti povećanje putarina na auto-putevima za 10 odsto, ali i da će zahtevati uvođenje naplate putarina na magistralnim putevima za vozila teža od 7,5 tona.

- Tražim povećanje putarina od 10 odsto, videćemo da li će biti odobreno, a razlog je to što je naša putarina najniža u regionu - kaže Drobnjak za Kurir, a na konstataciju da su putevi u susednim zemljama mnogo bolji odgovara:

- Jesu bolji, al su zato skuplji dva, tri puta. To i radimo da bismo imali još bolji kvalitet puteva, da bismo imali više para za održavanje i za izgradnju.

Iako su magistralni putevi izuzetno lošeg kvaliteta, Drobnjak ne vidi ništa sporno ni u uvođenju naplate putarine na tim deonicama.

- Svi naši magistralni putevi su dosta solidni, od jedan do deset ocena je sedam, a mi ćemo da naplaćujemo putarinu samo za kamione teže od 7,5 tona. Kamioni izbegavaju naplatu putarine na auto-putevima, onda neka plaćaju na magistralnim. Kamioni upropašćuju put, a to je važno i zbog bezbednosti saobraćaja. Imamo deonice na kojima ćemo naplaćivati, biće tamo gde ima saobraćaja, kao Ibarska magistrala, Paraćin-Zaječar... - objašnjava Drobnjak.

Dodaje da će biti postavljeni portali koji će beležiti kad vozači kamiona uđu na magistralni put i gde izađu, a da će biti naplaćeno onoliko koliko kilometara pređu, te da će se naplaćivati isto kao na auto-putu. Kad smo ga pitali da nam objasni detalje i kako će sve to funkcionisati rekao je da mu pošaljemo pitanja mejlom, ali nam nije odgovorio.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Kurir da iz izjave Drobnjaka ne možemo da saznamo razloge za povećanje putarine, a sa druge strane, ne znamo ni zašto je baš 10 odsto.

- Zašto ne osam ili 14, nego baš deset, nejasan je razlog. Što se tiče uspostavljanja putarine na magistralnim putevima, to je nešto što postoji u inostranstvu, ali se postavlja pitanje da li je opravdano i kako će uticati na privredu. Drobnjak hoće da natera kamione da idu na auto-put. Nije u redu primoravati ih, već stimulisati ih nižom putarinom, pa će onda sami doći na auto-put - smatra Okanović i dodaje:

- Naši magistralni putevi moraju da mogu da istrpe kamione. Neki kažu "dođu kamioni pa rasture put", ali to znači da put nije dobro napravljen.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar