Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Veliki dan za Gornji Milanovac koji se dugo čekao: Nakon osam decenija prvi avion sleteo na aerodom Galovići (FOTO)

post-title


Gornji Milanovac - Na potezu Galovića brda u Pranjanima, gde je pre 76 godina sletelo više savezničih aviona kojima je evakuisano više od 500 američkih pilota, početkom avgusta počela je izgradnja sportskog aerodroma, u čast slavne misije "Halijard", a juče je uspešno obavljeno i prvo probno sletanje na nekadašnji gorski aerodrom.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je prilikom obilaska izgradnje piste,  da će svi neophodni radovi biti završeni sredinom septembra.

Foto: RINA

"Verujem da ćemo 19. septembra, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima američke administracije, obeležiti taj dan", rekla je Mihajlović.

I upravo je probno sletanje jedan od dokaza da su zadati rokovi ispoštovani.

Prema rečima pomoćnika ministarke građevine, saobraćaja i infrastrukture za vazdušni saobraćaj Zorana Ilića, koji je ujedno i pilotirao prvom letelicom koja je u Pranjane sletela posle 76 godina,  pista je odrađena odlično.

Foto: RINA

“Prezadovoljan sam kvalitetom radova, pista je odrađena odlično a kada ceo kompleks bude završen zaista ćemo imati čime da se pohvalimo, ali pre svega Pranjani i meštani čitavog ovog kraja”, kazao je za RINU Ilić.

Foto: RINA

Šef gradilišta Slobodan Majstorović potvrdio je da gradnja teče planiranom dinamikom, kao i da se radi kvalitetno i po svim zadatim standardima,  što je pokazalo i uspešno probno sletanje.

Za meštane ovog kraja sletanje prvog aviona bio je pravi praznik. Kažu da ih izgradnja aerodroma podseća na priče njihovih starih uz koje su odrastali i u šali dodaju da je jedina razlika u tome, što se pre 76 godina radilo pod okriljem noći i tajno, a sada o gradnji aerodroma zna cela Srbija.

“Posle toliko vremena i obećanja konačno se ostvario i naš san, osim zvaničnog izvođača radova pomogli smo svi. Želja nam je da ovo naše mesto oživi, ali da podvig naših predaka ne bude zaboravljen”, kaže Mileta Railić.

Foto: RINA

“Prvi avion koji je sleteo dočekali smo aplauzom i jedva čekamo da u punom kapacitetu aerodrom zaživi. Nije bilo sumnje zaista, jer su radovi tekli danonoćno”, rekao je Ilija Railić.

Inače, osim piste u planu je izgradnja memorijalnog kompleksa koji će činiti muzej, dve kongresne sale i heliodrom.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar