Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Đoređević optimista kada je reč o visini minimalca

post-title


Ministarstvo finansija i vlada idu ka tome povećanje minimalne zarade bude ne samo u nominalnom iznosu već i da efektivno ima porasta. Očekuje nas i povećanje penzija tako da u okolnostima, kada imamo pandemiju, potupno realno smo predočili ono što možemo i mislim da je to dobra ponuda koja stoji na stolu, rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu.

Jutarnjem programu RTS-a ministar  Zoran Đorđević rekao je, govoreći o minimalcu, da je ministar finansija predočio ono što država daje i da je dobra vest za građane da sigurno neće biti umanjenja niti će biti nekog neutralnog stanja.

"Ostalo je da se danas to dostavi u pisanom obliku gde će radne grupe , poslodavci i sindikati razmotriti još jednom", kaže Đorđević

Dodaje da je optimista, s obzirom da se radi o vrlo odgovornim ljudima na toj drugoj strani. 

"U ovim okolnostima oni shvataju trenutnu situaciju. Svakako ostaje cilj koji smo zacrtali a to je da 2025. godine prosečna plata u Srbiji bude 900 evra a prosečna penzija 440 evra i idemo ka tom cilju", poručuje ministar. 

Naglašava da sa optimizmom dočekuje sledeću godinu, jer su rezultati koji se očekuju na kraju ove godine dobri, tako da Srbija sada ima potpuno drugačiju poziciju nego što je bila ranije. 

"Mislim da će biti dogovora jer je on u interesu građana", kaže ministar Đorđević.

Zakon o socijalnim kartama ubrzo u skupštinskoj proceduri

"Zakon o socijalnim kartama je završen. U novoj vladi morada prođe proceduru mišljenja ali s obzirom da je prošao sva pozitivna mišljenja, ima podršku i predsednice vlade, uveren sam da će se vrlo brzo naći u skupštinskoj proceduri", rekao je ministar.

Potrebno je, kaže, da se započne sa fazom implementacije koja je vrlo bitna da bi se na transparentan način odradilo sve kada je u pitanju socijalna pomoć i socijalna karta ugroženih građana i da bi se pomoglo građanima na najadekvatniji način.

"Što se tiče socijalne zaštite, izmena Zakona 2008. i, 2009.godine nije bila po meri niti socijalnih radnika niti onoga što se očekivalo od socijalne zaštite", naglašava ministar za rad zapošljavanje i socijalnu zaštitu.

Prema njegovim rečima, to je u nekom periodu koji je dolazio posle toga pravilo mnogo problema. 

"Naravno da sada kada se vidi da ima mnogo nelogičnosti da je bilo pravo vreme da, u oklnostima koje sada Srbija ima, da to uradimo zakonski da sistematično promenimo pristup celom problemu. U celu priču i radne grupe doveli i nevladine organizacije i predstavnike Saveza osoba sa invaliditetom, organizacije mladih", ističe Đorđević.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar