Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Umesto krompira i kupusa na plodnim oranicama pored Morave gomilaće se otpad: Meštani podjeličkih sela uplašeni za egzistenciju (FOTO)

post-title


Čačak – Plodne oranice na obalama Zapadne Morave kod Čačka, umesto poljoprivrednim usevima uskoro bi mogle biti prekrivene otpadom. Usled izgradnje deonice autoputa od Pojata do Preljine, meštanima sela Zablaće, Kukići i Lipnica preti oduzimanje obradivog zemljišta i njegovo pretvaranje u deponiju.

„Polovinom marta stigao nam je dopis u kom se navodi da će naše parcele biti uzete u javne svrhe, a da o tome ranije uopšte nismo bili obavešteni. Reč je o velikoj površini obradivog zemljišta, a u pitanju je oko 40 hektara u vlasništvu nekoliko meštana. Od onog što se na toj zemlji poseje i proda, živi nekoliko porodica i to im je jedini izvor prihoda godinama unazad. U te oranice uloženo je mnogo truda, rada i znoja da bi mogli tek tako da ih prepustimo i gledamo kako postaju deponija“, rekao je za RINU, Zoran Dragović vlasnik najvećeg dela spornog zemljišta.

Meštani ova tri sela naglašavaju da nisu protiv izgradnje autoputa, svesni su koliko prosperiteta u svakom smislu donosi ta deonica, ali smatraju, kako kažu, da nije neophodno uzeti najbolju, najplodniju zemlju kako bi se pretvorila u mesto na kom će istovarati otpad koji se nagomilava tokom građevinskih radova.

„Jedini način da spasimo ovo naše parče zemlje koja nas hrani, jeste da se ujedinimo. Oranice su već sve spremne za setvu, a vreme prolazi a mi ne znamo šta da radimo. Novac koji bi dobili kao nadoknadu neće nam mnogo značiti, jer ne može da nadomesti konstantne prihode koje imamo svake godine od prodaje voća i povrća. Alternativa postoji, jer se u blizini nalaze parcele koje su neplodne i bile bi pogodne za ovu namenu, da se tu napravi deponija jer ta zemlja ničemu ne služi. Nadamo da će nadležnin čuti naše molbe“, izjavio je Zoran Tutunović iz sela Lipnica.

Ujedinjeni poljoprivrednici iz sela u okolini Čačka nadaju se da će ovaj veliki problem biti rešen mirnim putem i da će se pronaći preko potreban kompromis između njih i nadležnih.

 

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar