Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Preminuo Predrag Živković Tozovac

post-title
Screenshot


U Beogradu je u 86. godini umro čuveni pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac. Tozovac je preminuo na VMA od posledica borbe sa koronavirusom.

Tozovac je rođen 22. januara 1936. godine u Kraljevu. Njegov otac Svetozar-Toza bio je čuveni predratni harmonikaš po kome je Tozovac dobio nadimak.

Oca Tozu, koji je do rata držao i kafanu u Mataruškoj Banji streljali su Nemci 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, Tozovac je, kako bi zaradio za život, počeo je da svira sa samo 10 godina.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije.

Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine a pažnju javnosti skrenuo je pesmom "Ispod lipe, kraj potoka" koju je snimio 1967. godine. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić.

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom "Mirjana". Sledeće godine opet pobeđuje pesmom "Oči jedne žene" i potvrđuje status najpopularnijeg pevača.

Godine 1972. peva pesmu "Jeremija", koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku. Nakon dve godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević i drugim. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.

Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, a 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Mesto i vreme sahrane Predraga Živkovića Tozovca biće naknadno saopšteni. 

 

RTS



Komentari

Bog da mu dušu prosti

Aki

06.04.2021 12:29


Ostavite komentar