Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Solarna elektrana postavlja se na krovu Naučno-tehnološkog parka (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Čačak - Na krovu Naučno tehnološkog parka u Čačku postavlja se solarna elektrana snage 25 kilovata i za nekoliko dana počeće sa proizvodnjom električne energije i to za potrebe halskog prostora  u kom se nalaze proizvodni pogoni kompanija koje rade upravo u sklopu NTP.

„Na ovaj način pridružujemo se komanijama koje promovišu obnovljive izvore energije i tako daju svoj doprinos u zaštiti životne sredine. Pod krovom NTP posluje 12 kompanija, a oko 10 dosto kompletne energije potrbene za njihov rad  će dolaziti upravo od solarne elektrane“, rekao je za RINU Mirko Pešić direktor NTP.

On ističe da se sa ovim projektom daje šansa i svim start ap kompanijama koje se bave ovom oblašću da rzvijaju svoja znanja, ispitaju svoje pretpostavke i stvaraju nove inovativne ideje.

„Elektrana će snabdevati sve unutrašnje instalacije, osim postavljanja solarne elektrane naš cilj je da  kasnije postavimo i punjač za elektro automobile i tako bi se ova energija koristila i za transport.  Na takav način ćemo promovistai „smart siti“ projkete,  težimo ka zelenoj energiji i zelenoj ekonimiji“, rekao je Pešić.

16177179841592052948mirko-pesic-ntp-cacak-fotorina1

Naučno-tehnološki park u Čačku otvoren je prošle godina i prostire se 5.800  kvadrata  i nalazi u jednom od pogona fabrike „Cer“, koja je uništena u NATO bombardovanju.

„Cilj Naučno-tehnološkog parka jeste da se povežu svi elementi savremenog biznisa i da Za nas je veoma značajno što postajemo deo nacionalne mreže. Ovo će biti mesto gde se ukrštaju inovacija, privreda i ekonomija“, zaključio je Pešić.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar