Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Lisica udavila 40 pilića u Prislonici kod Čačka: Domaćin nakon nekoliko dana borbe uspeo da stane na put ovom predatoru (FOTO)

post-title
Foto: RINA


Borba između jednog čačanskog domaćina u selu Prislonica i lukave lisice trajala je danima. Petar Skipić svakodnevno je u svom kokošinjcu pronalazio štetu, ali predatoru dugo nije mogao da "stane u kraj".


"Ja sam se lično uverio u onu narodnu izreku "lukav kao lisica". Danima unazad sam slušao psa kako laje celu noć i jednom kad sam izašao video sam liju kako stoji na metar od njega, gleda ga i provocira, a on joj ne može ništa jer je vezan", rekao je za RINU Petar.

Foto: RINA


Ipak, da je dara prevršila meru ovaj Čačanin je shvatio kada mu je lisica za noć odnela čak četrdeset pilića.


"Ona je došla i sklonila poklopac na drvenom sanduku gde su se pilad nalazila, sve ih je podavila i odnela kilometar od kuće utabanim putem u jazbinu, ne bih ni znao da ih nisam tamo zatekao, ali pretpostavljam da ih je po dvoje nosila. To je pametna životinja, kao da ih je lagerovala da ima kad joj zafali", priča ovaj domaćin.


Zbog ovog incidenta Petar je odlučio da joj stane na put, i osmislio klopku koja radi na principu mišolovke.


"Napravio sam najprostiji izum, stavio sam kao mamac parče mesa u kavez i otišao da mirno spavam, ono što preko noći naleti to se u zamku i uhvati, nedugo zatim od postavljanja klopke bila je uhvaćena", rekao je on.

Foto: RINA


Petar je uspeo da se sa štetočinom ipak izbori bez puške, a zatim je pozvao i lovce koji su izašli na teren i utvrdili da je lisica meštanima Prislonice pravila probleme već duže vreme.


"Lija je neophodna svakom sistemu i to je zakonom definisano, radi regulisanja populacije u prirodi ali i uginulih i bolesnih životinja. Mada, ona može da se zavuče kroz mišju rupu i napravi velike probleme, ali kolika je štetočina toliko je i korisna. Svi znaju da je ona simbol lukavosti zato kada je sretnete budite oprezni" dodao je lovac Slobodan Vasilić.


Narodne poslovice lepo kažu "lija lija pa dolija", tako je bilo i ovaj put u Prislonici.

 

RINA



Komentari

A domacin hrani pilice da ih on pozdere!!!E razlike li! Ipak on zeli da svoj trbuh napumpa pilicima briga njega za lisicu...

Petar Todorovic

25.04.2021 15:54



Obaveza vlasnika kokosinjca je da taj isti kokosinjac obezbedi a ova mucena zivotinja koja je gladna sisla da nahrani svoje mladunce nije kriva sto nema hrane, posto su lovci poubijali sve sto se krece. Sram vas bilo sto sirite mrznju prema zivotinjama, na vasoj fejsbuk stranici komentari su jezivi - vasi sugradjani predlazu da se lisica ZAPALI ZIVA. Sram vas bilo sve kompletno, vi ste za prijavu kao i deo citalaca koji predlaze najsurovije ubistvo ove zivotinje.

mrs

24.04.2021 00:21


Da li je ova mučenica još živa? Šta možemo da uradimo da se njen život spase? Koliko patnje i straha je u njenim očima... tuga... Nije ona kriva što je gladna. Molim sve ljude da imaju milosti prema ovom živom biću, koje se bori za svoj i život svoje dece. I molim vas iz MEDIA PORTALA, kao kolege, da ne širite destruktivne priče, već da, ako možete, pomognete ovom jadnom, bespomoćnom biću.

Mina

24.04.2021 11:14


16
3

Pero ZEC uhvatio liju

devlinjo

19.04.2021 20:45


Ostavite komentar