Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Jedan od eko heroja Srbije: Stefan Drljača iz Čačka je borac za veću pošumljenost

post-title
Foto: Privatna arhiva


Kupio sam livadu i odlučio da je pošumim kako bih oplemenio taj prostor. Nadam se da ću dočekati da vidim kako su ove male sadnice postale šumski gorostasi. Šuma će smanjiti letnje vrućine, čuvaće zemljište od erozije, pružiti stanište za mnoge vrste i proizvodiće kiseonik za sve. Voleo bih da ovom delu Šumadije vratim njene šume. Vremenom je i moj brat kupio par parcela, tako da svake godine pošumljavamo. Proizvodimo sadnice iz semena pa ih presađujemo na prostor buduće šume”, rekao je ovaj eko heroj.

Stefan Drljača

Kako kaže, počeli su sa 150 sadnica crvenog hrasta ali su u prethodnih pet godina svakog proleća i jeseni dodavali nove sadnice i vrste.

„Donosio sam sadnice sa zanimljivih i značajnih mesta za mene, a opet pazeći da ne donesem neku vrstu koja bi poremetila ovdašnji ekosistem. Hrast i kesten iz Estonije, sadnice iz Dalmacije, sa Kosova i Metohije, sa Banije odakle potiče moja porodica, žir hrasta ispred zgrade u Sloveniji gde sam se rodio i druge vrste krase šumu. Ne mogu sa sigurnošću reći koliko je stabala danas u našoj mladoj šumi ali taj broj će nastaviti da se povećava”, rekao je Drljača.

Prema njegovim rečima, prethodnih par godina mnogi ljudi su se javili i podržali ovaj poduhvat. Neki darivanjem sadnica, drugi radom, treći podrškom. Čitava familija je uključena u podizanje ove šume u selu Dučalovići.

Agromedia.rs



Komentari

predivno!!!

Stela

18.01.2022 16:28


Ostavite komentar