Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kraljevo: Vaskršnji paketi za romsku decu

post-title
Foto: Press služba


Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, zajedno sa narodnim poslanicama Sandrom Joković i Danijelom Vujičić, obišao je Romsko naselje gde je povodom uskršnjih praznika organizovana podela prigodnih paketica za mališane.

„Grad se trudi da pomogne deci sa Kosova i Metohije i drago mi je što su ljudi sa srpskog Kosova i Metohije odlučili da upute pomoć u Kraljevo, u naše Romsko naselje“, istakao je Terzić.

Prema njegovim rečima, položaj Roma se u poslednjih nekoliko godina značajno promenio, na prvom mestu pripadnici romske zajednice su, kao i svi  drugi građani Kraljeva, dobili priliku da rade u dve novootvorene fabrike. Takođe, gradonačelnik pored razgovora sa predstavnicima romskih udruženja Nebojšom Vujičićem, Zoranom Petrovićem i Draganom Markovićem, svake nedelje na prijemu građana u svom Kabinetu razgovara sa predstavnicima romske manjine o njihovim problemima.
„Naš cilj je, ne samo da donesemo poklone ovoj deci, već da razgovaramo sa njima i da ih motivišemo da završavaju osnovne, srednje škole i fakultete kako bi mogli da rade, da žive od svog rada, ali i da doprinose razvoju svoje zajednice. Ova deca su ista kao i sva druga deca, ali samo kroz obrazovanje mogu da počnu da rade i postanu korisni članovi društva, što je cilj svih nas“, pojasnio je Terzić, pa dodao da će samo kroz zajedničku saradnju Grada, institucija i predstavnika romske manjine uspeti u ovoj nameri.

Kako je naglasila prva žena poslanica romske nacionalne manjine u Srbiji Sandra Joković,  akcija pod sloganom „Deca deci“ nastala je sa ciljem da se mališanima ulepšaju praznici simboličnim paketićima sa slanim i slatkim proizvodima. 

„Na zajedničku inicijativu, narodna poslanica Danijela Vujičić i ja, želele smo da obradujemo mališane uzrasta od jedne do deset godina. Deo sredstava donirala je opština Kosovska Mitrovica i trgovina „Verkos“ iz Kraljeva, čime je obezbeđeno 450 paketića. Od toga, 400 paketića je podeljeno u naseljima Romsko I i II, kao i Šator naselju, a preostalih 50 dobiće deca u ulici Vojvode Putnika i Boračkom naselju“, izjavila je narodna poslanica, pa naglasila da je ovo jedna u nizu akcija kojih će biti mnogo u narednom periodu. 

Narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije sa Kosova i Metohije  Danijela Vujičić napomenula je da sva deca u Srbiji imaju jednaka prava bez obzira na veru i nacionalnost. 

„Akcija „Deca deci“ pripomognuta je od strane opštine Kosovska Mitrovica, i ja sam lično učestvovala, ali i deca iz Velike Hoče, odnosno njihove mame, koje su našarale uskršnja jaja za svu decu koja će dobiti paketiće“, pojasnila je Vujičić, pa dodala da su ovakve inicijative značajne jer pokazuju da ne postoje građani drugog reda, kao i da romska nacija ima jednaka prava kao i svi drugi građani u Srbiji.
 Predsednik Udruženja „Plavi cvet“ Nebojša Vujičić zahvalio je narodnim poslanicama Sandri Joković i Danijeli Vujičić na uskršnjim paketićima za romsku decu, kao i gradonačelniku grada Kraljeva dr Predragu Terziću na podršci koju pruža pripadnicima romske zajednice u našem gradu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar