Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gornji Milanovac: Rebalans budžeta dobro izbalansiran

post-title
Foto: Press služba


Usvajanje odluke o Završnom računu opštine Gornji Milanovac za 2020. godinu i prvi rebalans budžeta za 2021. godinu, među najvažnijim su usvojenim tačkama na današnjem zasedanju opštinskog veća gornjomilanovačke opštine. Takođe, usvojen je nacrt odluke o podsticajnim sredstvima za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća kao i predlog rešenja o otvaranju aproprijacije za sredstva opredeljena kroz program ministartsva „Gradovi u fokusu“. Inače, na današnjoj sednici Veća usvojene su i sve ostale tačke Dnevnog reda.

U završnom računu za prethodnu godinu tiče, jasno i transparentno je prikazan rad i funkcionisanje opštine Gornji Milanovac. Pandemija je obeležila gotovo čitavu 2020.godinu, a vanredno stanje trajalo je više od 2 meseca. Uprkos svemu tome lokalna samouprava je uložila maksimalan napor da se uradi planirano i prošla godina je bila rekordna kada je u pitanju ulaganje u putnu infrastrukturu, posebno na gradskom području.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac obrazložio je danas višak sredstava u budžetu iz prošle godine i rekao da je nastao zbog toga što škole i vrtići nisu radili kao i zato što je bilo stopirano održavanje sportskih aktivnosti sa jedne , a sa druge strane jer su građani izmirili sve svoje obaveze prema opštini pa su i ostvareni prihodi u odnosu na planirane manji za svega 7 %.Prema njegovim rečima razlika će doći na naplatu tokom ove ili sledeće godine, jer su u pitanju firme koje su uzele reprogram tj. koristile su subvencije od države po radnom mestu, pa poreze i doprinose po tom osnovu plaćaju od 01.01.2021.godine.

56.150.000 dinara biće uloženo u rekonstrukciju ulica u gradu. Ulica Vuka Karadžića biće urađena od rekonstruisanog dela iznad Vrtića, sve do spajanja sa raskrsnicom koja vodi ka Takovu. Biće urađena rehabilitacija i nastavak ulice Arsenije Lome, koja se nalazi ispod groblja, zatim ulice Jovanke Radaković, od Plavog mosta ka ulici Dragiše Nikolića, tako da će od Glavne ulice do kraja GUP-a kompletno biti postavljen asfaltni zastor. Biće urađena pešečka staza pored Ivičkog potoka, što je preostalo da se uradi nakon uređenja potoka. Trotoar u ulici Dragiše Nikolića, biće urađen sa leve strane iz pravca grada. Planirana je i rehabilitacija dela ulice Miloša Velikog od „Metalčeve“ zgrade do reskrnice sa Železničkom, gde je asfalt u najlošijem stanju. Biće urađena pristupna saobraćajnica do SRC „Breza“, čime će u potpunosti biti osposobljena deonica od JKP do Sporstkog centra i do budućeg zatvorenog bazena. Tu je u toku otkup parcela uz postojeći pristupni put kako bi se obezbedila dovoljna širina buduće saobraćajnice –naveo je Kovačević.Predviđeno je 2.800.000 dinara za izgradnju Aneksa PU“Sunce“ u Nevadama, pošto će biti veći nego što je prvobitno planirano, a na taj način biće ozbeđeno još 250 mesta za mališane.

-Projekat uređenja Velikog parka je jedan od značajnijih koji smo planirali i opredelili smo 990 hiljada dinara. Ideja je da postane Park prijateljstva i da tu budu obeležja svih naših bratskih opština i gradova sa teritorije bivše Jugoslavije i celog sveta. U ovoj godini uradićemo projektnu dokumentaciju a u sledećoj ćemo videti koliko će da košta. Mislim da je došlo vreme da se uredi i ova oaza, grade se na Ivicama novi stambeni kompleksi i Park će biti ponos svim Milanovčanima.
Za rekonstrukciju javne rasvete i ove godine odvojeno je 20 miliona dinara. Stara funkcionalna rasveta (natrijum sijalice) koja će na gradskom području biti zamenjena led rasvetom,biće upotrebljena na seoskom području a na taj način svake godine širi se mreža u selima.

Prvim ovogodišnjim rebalansom novac je opredeljen i za osnovne škole “Ivo Andrić”, “Aresnije Loma” “Desanka Maksimović”, “Kralj Aleksandar I”, za dečija igrališta i zamenu stolarije.

U planu je izgradnja parkinga na Rudniku iza Trga rudara, gde će biti dovoljno parking prostora za meštane i posetioce, kako bi se izbeglo nebezbedno pariranje na saobraćajnici . Sredstva su opredeljena i za drugu fazu radova na izgradnji bazena na Rudniku.
Za izgradnju trotoara u Hajduk Veljkovoj ulici u Gornjem Milanovcu , opredeljeno je 650.000 dinara, kako bi sprečili izlivanje površinskih voda u podrumske prostorije Solitera. Radiće se opštinski put na Ivicama i pristupni put u Industrijskoj zoni ka "Dak komercu". Biće završeno i nekoliko projekata za mostove, između ostalog na Čemernici i u Ugrinovcima.

-Od Vlade Republike Srbije dobili smo odobrenje odnosno proglašenje za javno dobro površine od 12 ha u Takovu, koju ćemo kupiti za izgradnju Dvorca. Nakon završene eksproprijacije sa Markom Blagojevićem, direktorom Kancelarije za javna ulaganja napraviću dinamiku radova. Nadam se da ćemo raditi po sistemu ključ u ruke, odnosno da će projektovanje i izvođenje radova obavljati ista firma jer je tako najlakše kontrolisati projkat a da i to uvrstimo u budžet za narednu godinu- rekao je Kovačević i dodao - Rebalans budžeta je dobro izbalansiran, novac je opredeljen za potrebe javnih ustanova, tako da je ovo jedan od trenutaka kada smo sigurni da možemo da ostvarimo sve planirano, jer novca u budžetu ima dovoljno, zahvaljujući domaćinskom ophođenju prošle godine. Trenutno na računu opštine Gornji Milanovac ima preko 400 miliona dinara, planiramo da ih utrošimo ove godine i realizujemo predviđene projekte



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar