Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Skupština Lučani usvojila završni račun iz 2020. i izveštaj Istoriskog arhiva

post-title
Foto: Opština Lučani


Na sednici Skupštine opštine Lučani koja je održana 28. maja u Guči , odbornici su najpre doneli odluka o prestanku mandata odbornici Mirjani Stevanović, nakon što je podnela ostavku a zatim potvrdili mandat Mirjani Čakarević iz Kotraže iz iste političke opcije.

Odbornici su na sednici doneli odluku o završnom računu budžeta opštine Lučani za proteklu godinu u kome se navodi da ukupna budžetska pasiva i aktiva iznosi milijardu i 350 miliona dinara od čega je kapital oko 600 miliona kao i akcije od konverzije duga preduzeća MB – Namenska preko 200 miliona dinara .

Oko 800 miliona iznose tekući prihodi u budžet i to, oko 400 miliona od poreza na imovinu i poreza na zarade zaposlenih, oko 340 miliona se sliva u opštinski budžet iz republike u vidu transfernih sredstava kao i 45 miliona od prihoda na prodaju imovine, usluga i dobara.

Inače, budžet opštine Lučani servisira 47 direktnih i indirektnih korisnika. Rashodi su oko 950 miliona dinara a procenat izvršenja je oko 92 odsto planiranih aktivnosti u 2020. godini. Najveći rashodi budžeta odlaze na održavanje puteva i komunalne higijene, zatim za socijalnu zaštitu oko 30 miliona, subvencije za poljoprivredu oko 37 miliona. Najveće kapitalne investicije u vrednosti od oko 290 miliona usmerene su na rekonstrukciju i sanaciju zgrade srednje škole „Dragačevo“ u Guči, koja je nedavno i okončana.

Odbornici su na ovoj sednici razmatrali i izveštaj o radu Međuopštinskog istorijskog arhiva za Čačak, Gornji Milanovac i Lučane u 2020. godini.

U izveštaju Istporijskog arhiva se navodi da je ova ustanova tokom 2020. godine vršila zaštitu arhivske građe i registraturskog materijala, dakle evidentiranje, klasifikovanje, arhiviranje, čuvanje i stručno održavanje arhivske građe. Urađena je i elektronska evidencija svih 620 registratura sa teritorije koju pokriva Arhiv u Čačku. U toku je rešavanje problem smeštaja građe preuređenjem podrumskog prostora od 150 m2 u dodatni prostor. Završeno je sređivanje novopreuzete arhivske građe SO Lučani (1949 – 1983) i novopridošle projektne dokumentacije privatnih i pravnih subjekata i stvoren je novi popis.

Arhiv je još tokom 2019. godine pristupio izradi zbirke fotografija „Čačanskog glasa“ koji obuhvata period od 1990 – 2002. godine. Povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, u saradnji sa Britanskom ambasadom u Beogradu, priređena je izložba Brutanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji. Za potrebe sajta Arhiva, snimljeno je i obrađeno 270 snimaka. U okviru izdavačke delatnosti, pripremljen je za štampu „Ratni dnevnik učiteelja Milisava Arsića“. U okviru korišćenja arhivske građe, nabavljeno je i obrađeno 150 monografskih i 60 serijskih publikacija. Završen je popis knjiga kojih trenutno ima 7312 kao i 1830 serijskih publikacija i 600 novina.

Projekti na kojima Arhiv radi su: „Vek stradanja“ koji je usmeren na popis svih vojnih i civilnih žrtava na teritoriji ove tri opštine kroz poslednje ratove; zatim projekat Razvoj komunikacija u Zapadnom Pomoravlju, istraživanje, prikupljanje, vrednovanje i digitalizacija arhivske građe, koji se odnosi na razvoj saobraćaja od prvih karavanskih puteva koji su uglavnom korišćeni za prevoz robe i ljudi, do savremenih saobraćajnica 20 veka, ukazujući na to da je Pomoravlje uvek privlačilo pažnju stranih i domaćih istraživača.

Istorijski arhiv je i dobitnik Izuzetne Vukove nagrade za 2020. godinu koju je Arhivu dodelila Kulturno – prosvetna zajednica Srbije za celokupan dosadašnji rad, od osnivanja 1948. do danas, navedeno je u izveštaju koji su odbornici SO Lučani u celosti usvojili.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar