Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Vučič pokazao sve ugovore sa Rio Tintom: Početkom 2012. Rio Tinto dobio dozvolu za bušenje

post-title
Foto; Screenshot TV Pink


"Važno je da vam pročitam apsolutno sve i svaki dokument. Prvi dokument koji se tiče Rio Tinta se tiče svih građana. 2004. godine Ministarstvo rudarstva donosi rešenje, kojim se preduzeću 'Rio Sava eksplorejšn' (Rio Sava Exploration) iz Beograda dozvoljava istraživanje u Loznici. Dokument broj dva, iz 2005. kada su proširene granice istražnog prostora. Svi znate ko je tada bio na vlasti". 

"Drugi dokument 17.1. 2005. odobrava se istraživanje u okviru proširenih granica".

"Treći dokument 26.9.2005. odobrava se izvođenje geoloških istraživanja na teritoriji opštine Loznica".

"Četvrti dokiment 15.1.2007. odobravaju se nova istražna polja".

"Peti dokument 4.1.2008. nastavak geoloških istraživanja na još devet polja".

"Šesti dokument 28.8.2008. odobrava se dodatna istraživanja".

"Sedmi 15.9.2009. Novih osam istražnih tačaka".

"Osmi 14.4.2011. nove istražne tačke". 

"Dolazimo sada do ključnog dokumenta, dokumenta broj 9, on je donet 1. februara 2012. godine i njime se odobrava izvođenje radova da se bor i litijum ispituju u Jadru, u ležištima velikih obima. Tada su na vlasti bili i Đilas, i Tadić, i Jeremić, i Zelenović i svi koji nam drže pridike. Ovo je jedini dokument koji dozvoljava bušotine i kopanja na teritoriji Srbije".

Vučić kaže da su svi oni doneli tu odluku, i da je memorandum iz 2017. neobavezujući, iako su mnogi pokušali da optuže sadašnju vlast za njega.

"Stav dva kaže: Memorandum odražava stavove i namere strana da sarađuju, izražene u dobroj veri, ali bez stvaranja obaveza. Izvolite citat. Sve se vidi". "Vlada Srbije je 18.8.2021. donela rešenje o ispitivanju i proceni rudarskih iskopavanja na životnu sredinu. Godinu i dva ili tri meseca ćemo čekati studiju o uticaju na životnu sredinu pre nego što izađemo pred građane".

"Kako stvari stoje, Srbija ima, na području više naseljenih mesta, između Loznice i Krupnja, velika nalazišta jadarita. Jedan od 26 minerala u okviru jadarita je i litijum. Litijum je nezamenljiv u izradi litijumskih baterija za električne automobile. Počela je velika trka u celom svetu za litijumskim nalazišzima. U toj trci prednjači NR Kina, pa SAD i EU. Rio Tinto je trebalo da uloži 450 miliona, do sada su potrošili 350 miliona. Mi u onom trenutku zbog bušenja koje je tamo obavljeno na osnovu dkumenta iz 2012. godine nemamo tamo ništa, tek ostaje da se uradi najveći deo". "Ljudi treba da znaju da smo za putnu infrastrukturu tog kraja izdvojili 14-15 miliona evra. Da budem sasvim iskren, među onima koji su dali donacije je i Rio Tinto".

"Ono što je interesantno je to da u ovom trenutku Rio Tinto nije kupio svega 30 odsto zemlje koja im je potrebna za podzemnu ekploataciju. Interesantno je da neki od kolovođa protesta, a ja imam imena, prodali zemlju i uzeli pare, pa počeli da protestuju. Uzeli pare, a sada hoće da vrate to protestima".

Predsednik je najavio da će narednih dana posetiti mesta u tom kraju kako bi razgovarao sa građanima.

"Biću spreman da razgovaram i dan i noć. Spreman sam da sedim 15 sati. Ali neću da razgovaram sa tajkunima: Ćutom, Jeremićem, Đilasom, već sa narodom i lokalnim vođama". "Ulica nikada neće voditi politiku Srbije. Ovom zemljom vladaju institucije. A to znači i da nisam do sada potpisao zakon o izmenama o poreskom sistemu, zakon o eksproprijaciji i druge zakone". 

Predsednik se posebno osvrnuo na pritužbu Advokatske komore.

"Dobio sam nekoliko pritužbi, od stručnih udruženja, pošto sa ulice nisam dobio nijednu smislenu pritužbu. Postoji jedna primedba koja je ozbiljna - to je u Zakonu o eksproprijaciji o kratkim rokovima koji su ostavljeni vlasnicima zemlje".

"To nije protivustavno, ali smatram da nije dobro. Neprimerena je primedba o eksproprijaciji i novčanoj nadoknadi za nelegalne objekte. To su različita tumačenja, to ostaje meni, i dalje proučavam ustavnost zakona. Zakon o referendumu je u potpunosti ustavan i u skladu sa preporukama EU, i ja sam ga odmah potpisao".

Predsednik je zatim uporedio kako su Đilasovi mediji pisali o jadaritu nekada, a kako pišu danas.

"Evo ovde 'Loznica - lider zapadne Srbije'. Bila je lider po nezaposlenosti. Mi smo doveli investicije. Gledajte ovo, 2011. godine, mineral budućnosti. Pisalo je na sajtu lokalne samouprave. Pazite ovo, kao sastav da je neko pisao. Oni 2011. planiraju da otvore nekoliko fabrika za preradu litijuma. Tada SNS nije bila na vlasti tamo".

Vučić je pročitao iz tadašnjih medija da je planirano u nove kopove uglja investirati čak milijardu, iako se danas bune protiv toga.

"Hteli su uljne škriljce, što je mnogo gore od litijuma, samo da kažem ljudima.

Evo šta kaže Tanjug: 'Srbija će biti centar proizvodnje litijuma'. Tekst iz 2011. godine. I piše da će njegov značaj biti za 100 godina kao onog rudnika u Boru. Pa mi smo izgleda krivi što nismo do 2014. otvorili taj rudnik". 

"Prekretnicu u tom poslu je napravila kompanija Rio Tinto. To nalazište jadarita je jedino u svetu'. 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar