Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Opština Požega odlučila da aktivira staro izvorište kako bi rešila problem vodosnabdevanja tokom letnjih meseci

post-title
Foto: Infopress


Nakon velike suše koja je prethodne godine uticala na vodosnabdevanje potrošača sa vodosistema Rzav, u opštini Požega su odlučili da aktiviraju staro izvorište kako bi rešili problem vodosnabdevanja tokom letnjih meseci. Sanacija starog izvorišta , sa kojeg se do pre tri decenije vodom snabdevala Požega, koštala je 70 miliona dinara I u potpunosti je finansirana iz opštinskog budžeta. Svi radovi su završeni, izvršene su I neophodne probe na mreži I očekuje se da izvorište bude pušteno u rad do kraja avgusta.

“Čekamo da se završe analize u Institutu za javno zdravlje u Užicu, a jedan deo analiza mora da se uradi I u Institutu” Batut” u Beogradu. Te anlize traju od deset do petnaest dana , a za to vreme završićemo mali deo koji je preostao da se uradi u našoj laboratoriji kako bismo završili kompletan sistem”, ističe predsednik opštine Požega Djordje Nikitović.

Ovo je jedna od najvećih I najznačajnijih investicija u opštini u tekućoj godini. Izvorište, koje se nalazi na dubini od 78 metara ponovnim aktiviranjem će se novim pumpama i potisnim cevovodom u dužini od 1, 6 kilometara povezati sa glavnim rezervoarom. Puštanjem u rad starog izvorišta obezbediće se dodatnih 70 litara vode u sekundi. Uz 140 litara, koliko Požega dobija sa sistema Rzav, obezbediće se da svi gradjani, posebno u udaljenim selima, imaju dovoljne količine vode za piće I u vreme eventualnih restrikcija. I sve ostale opštine koje se snabdevaju sa vodositema Rzav imaju alternativna izvorišta koja se aktiviraju u vreme sušnog perioda.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar