Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dva veka postojanja velike srpske svetinje u selu Gornja Dobrinja kod Požege: Sagradio je veliki vladar Miloš Obrenović od cigle i kamena

post-title
Foto: RINA


Na samo 20 kilometara od Požege, podno planine Maljen, nalazi se spomen kompleks Miloša Obrenovića, jednog od najznačajnih vladara srpske istorije. Na mestu gde se nekada nalazila stara brvnara u selu Gornja Dobrinja, podigao je zadužbinu građenu od kamena i cigle, crkvu posvećenu apostolima Sv. Petru i Pavlu, koja će u nedelju 28. avgusta proslaviti svoj veliki jubilej 200. godina postojanja.

- U kompleksu kneza Miloša Obrenovića, biće upriličen kulturno-umetnički program. Pre samog programa prisustvovaćemo svetoj arhijerejskoj liturgiji od 9 časova, gde ćemo imati čast da budemo deo liturgije kojom će načalstvovati njegovo Preosveštentvo Episkop Žički Gospodin Justin - kazala je direktorka Turističke organizacije Požega Nataša Bradonjić.

Ovo neobično zdanje vredan je spomenik narodnog neimarstva. Njegova osnovna funkcija je bila smeštaj i boravak kneza i njegovih gostiju za vreme crkvenih sabora i drugih svečanosti.

Ovim istorijskim povodom, pod pokroviteljstvom opštine Požega, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije i Turističke organizacije opštine Požega, biće upriličen kulturno-umetnički program u kome će učestvovati eminentni umetnici srpske tradicije.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar