Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Novi Sad od sutra centar električnih i hibridnih vozila

post-title
MediaPortal


Druga po redu manifestacija "Electric Vehicles Days" (EV Days) održaće se u Kongresnom centru Master na Novosadskom sajmu 8. i 9. septembra.

 

Tim povodom održana je konferencija na kojoj je predstavljen plan i program manifestacije koja očekuje Novsađane, a EV Days predstavlja prvu manifestaciju na Novosadskom sajmu nakon letnje pauze.

 

Ovaj događaj posvećen je elektromobilnosti i predstavlja novo globalno tehnološko rešenje transporta ljudi i robe.

 

Prema rečima Andree Knezi, izvršne direktorke kongresnih aktivnosti Novosadskog sajma, prošlogodisnja manifestacija uspešno je održana, a ove godine očekuje se još bolja organizacija.

"Nama je čast što smo prepoznati kao mesto za predstavljanje novih dostignucća i kao institucija se trudimo da iz godine u godinu uvodimo nove manifestacije, na nove teme", rekla je Knezi.

 

Kroz interesantne panele u dva dana, svim zainteresovanim posetiocima biće predstavljene aktuelne teme iz sfere elektromobilnosti.

 

To će biti i jedinstvena prilika da se upoznaju sa celinama koje prate životni put električnih i hibridnih vožila.

Tokom trajanja EV Days-a pored interaktivnih konferencija i diskusija, koje će voditi iskusni stručnjaci iz automobilske industrije, učensici će imati priliku da vide i izlagački deo konferencije.

 

Kako najavljuju organižatori, ono što je novina ove godine u odnosu na prethodnu, jeste jedinstvena testing zona. U ovoj zoni svi zainteresovani imaće priliku da se upoznaju i isprobaju, kao i da testiraju najmodernija električna i hibridna vozila sa "plug in" sistemima.

 

"Što se tiče testing zone, ona će biti postavljena u dvorišnom delu Sajma i na njoj će biti predsavljeno tri ižlagačka vozila velikih kompanija iz auto-industrije među kojima su Mercedes EQC, Volkswagen ID3 i Volovo XC40", naglasila je Sanja Miković, direktorka EV Days.

Ona je dodala da su se organizatori potrudili da posetiocima u izlagačkom delu omoguće da upoznaju bogato opremljene BMW, Mercedes, Audi, Honda, Porše vozila.

 

Kao i prethdne godine i ove će aulu Novosadskog sajma krasiti jedinstveni primerak automobila koji su napravili studenati Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Reč je o vozilu formula, koje će u ižlagačkom delu moći da vide svi zainteresovani.

 

Doktor nauka Boris Dumnić, sa Fakulteta tehničkih nauka ukazao je na plenarno predavanje koje će održati profesor Dejan Ilić koji dolazi iz kompanije "Varta".

Ova kompanija je jedan od tvoraca litijumske baterije kakvu danas poznajemo i koja se koristi u elektrčnim i hibridnim vozilima.

 

"Paneli će pokrivati mnogobrojne aktuelne teme kao što je tema energetske tranzicije, koja je jedna od aktuelnih tema i o kojoj se mnogo priča. Ovde ćemo kroz različite uglove i razgovore sa našim panelistima pokušati da damo odgovre na pitanja kakva nas to energetska budućnst očekuje", rekao je Dumnić.

 

On je dodao da će panel diskusije pokrivati poziciju električnih i hibridnih vozila na tržistu i njihovu konkurentnost u odnosu na vozila sa motorom na unutrašnje sagorevanje.

Pored svih aktivnosti koje nudi EV Days, najavljeno je i studentsko takmičennje pod nazivom „ITripple e4 ćallage“.

Na ovom izazovu će studenti sa Fakulteta tehničih nauka, ali i sa drugih fakulteta u regionu rešavati četiri zadatka postavljena koje će im postaviti kompanije, a koji će na kraju biti ocenjivani i nagrađivani.

 

MediaPortal/B92



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar