Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Odlična vest pred početak grejne sezone: Dragačevci konačno dobili savremenu kotlarnicu na gas, smanjuje se aerozagađenje u Guči i količine otpada na ulicama

post-title
Foto: RINA


Lučani - Pred početak grejne sezone rešen je višedecenijski problem sa kojim su se suočavali Dragačevci, jer će konačno kotlarnica sa uglja biti prebačena na ekološki prihvatljiviji energent. Zagađenje vazduha na ovaj način biće maksimalno smanjeno, a za ovu investiciju resorno ministarstvo izdvojilo je oko 16 miliona, dok je iz loklanog budžeta izdvojeno oko pet miliona dinara.

 

„Imamo još tri velika zagađivača, a to su pre svega kotlarnice koje se nalaze u našem vrtiću i u Osnovnoj školi, u Domu zdravlja. Mi, kao lokalna samouprava, do kraja godine ćemo završiti i dobiti dozvole za projekte, te se nadamo da ćemo iduće godine imati mogućnost da se javimo na neke od konkursa resornom Ministarstvu ekologije i zaštite životne sredine kako bismo i to konačno rešili”, izjavio je Dolović.

 

Zahvaljujući realizaciji ovog projekta 180 stanova iz zgrada i nekoliko poslovnih prostora biće priključeno na ovu savremnu kotlarnicu. Opštinu Lučani obišla je i ministarka ekologije, Irena Vujović, koja je tom prilikom naglasila da je cilj da se u svakoj opštini i gradu popravi ekološko stanje i smanje zagađenja.

 

"Ovde će to biti osetno iz razloga zato što prethodni pepeo i pretovar pepela i uglja je izuzetno narušavao kvalitet života u Lučanima, a takođe i u grejnoj sezoni kada je bilo i loženja, aerozageđenje bilo je iznad graničnih vrednosti. To je sada prošlost, te mi očekujemo da će ova gasna stanica početi da radi u ovoj grejnoj sezoni. Za dve nedelje ćemo završiti svu neophodnu papirologiju i građani ovog dela Guče, moći će da imaju kvalitetniju životnu sredinu i neće biti aerozagađenja kao što je to bilo prethodnih decenija”, naglasila je ministarka Vujović.

 

Opštini Lučani uručena je i donacija od 1350 kanti za domaćinstva i 85 kontejnera, koji će biti podeljeni građanima ovog dela Srbije.

 

„Trudimo se da upravljanje otpadom radi na najsavremeniji način, ovi kontejneri koji su podeljeni imaju za cilj da u naredne dve godine 15 odsto povećamo reciklažu. Izuzetno je važna primena separacije, baš iz razloga reciklaže, ali isto tako otpada će biti manje i na deponijama", naglasila je ministarka Vujović.

 

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar