Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Prva zelena akumulacija u Srbiji: Radovi na izgradnji brane Svračkovo na Rzavu teku predviđenom dinamikom, spas za građane Zapadne Srbije

post-title
Foto: RINA


Radovi na izgradnji brane Svračkovo na reci Rzav kod Arilja, koja će vodom napajati Arilje, Požegu, Lučane, Čačak i Gornji Milanovac teku predviđenom dinamikom, planiranom za ovu godinu. Direktor JVP „Srbijavode”, Goran Puzović obišao je radove na izgradnji.

„Radovi napreduju dobro. Cela dinamika koju smo imali pred sobom za 2022. godinu se poštuje. Šahtni preliv će u novembru mesecu dobiti svoje krajnje obrise i dimenzije i biće završen. Šahtnu kulu smo završili. Ove godine po dinamičkom planu imamo još radove na završetku optočnog tunela. Završavamo injekcionu zavesu na levoj strani ove kosine. Tako da svi radovi i sve ono što je država od sredstava izdvojila za ovu godinu biće na pravi način utrošeno. Objekat ide u pravom smeru ", izjavio je Puzović.

1663833984BRANA_SVRACKOVO_2_FOTO
Foto: RINA

Brana na Rzavu u Svračkovu, pored osnovne namene, akumulacije pijaće vode, ima i dodatne namene koje će olakšati život stanovnika, u vidu proizvodnje električne energije kao i dodatno snabdevanje vodom u sušnim periodima. Radovi su počeli 2011. godine i prema rečima Puzovića očekuje se da u naredne četiri godine završe telo brane.

"To je neki rok koji smo postavili pred sobom. Da za četiri godine završimo ovaj objekat i da lagano ga predajemo na korišćenje. Osnovna namena je vodosnabdevanje ljudi u gradu Čačku i četiri opštine, Arilje, Lučani, Požega i Gornji Milanovac. Sada se pojavljuje i Knić, koji će u nekom delu tražiti da se snabdeva vodom. Omogućićemo, naravno ljudima i to, ako kapaciteti dozvole", kaže Puzović i ističe ulogu brane u odbrani od poplava.

Akumulacija u Svračkovu biće prva zelena akumulacija u Srbiji, a da bi se do toga došlo iduće godine krenuće se sa čišćenjem vegetacije onog područja koje će biti poplavnjeno.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar