Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiProcvetali višnja, bagrem i kesten kad im vreme nije: Zabeleo se behar u selima srpske Toskane iako je jesen, narodno verovanje kaže da nam sledi oštra i jaka zima

post-title
Foto: RINA


Jesen je tek počela, ali vremenska klacalica i ove godine zbunila je voće u selima srpske Toskane. U Belosvacima kod Topole umesto da listovi požute i opadaju, na pojedinim voćkama zabeleo se behar.

"Ovih dana sve nas je iznenadila pojava cvetanja višnje, ali i cvetanje bagrema i kestena. U početku nisam mogao da verujem kad sam iz daljine primetio da se beli cvet, ali kad sam prišao bliže bagrem je cvetao kao da je proleće uveliko u toku“, kaže meštanin sela Belosavci gde je i uočena ova fenofaza.

Prema rečima starijih iz ovog sela ovakva pojava nagoveštava da će zima biti oštra i duga.

„Uvek se govorilo da kada cveta voće po drugi put biće opasna zima, sad da li je to zaista tako ili je samo neko narodno verovanje niko nije zabeležio sa sigurnošću. Uglavnom, za biljku verovatno nije dobro jer dolaze hladni dani i uskoro će mrazevi pa će sigurno i biti oštećenja“, prepričavaju meštani.

Stručnjaci iz oblasti voćarstva potvrđuju da za biljku nije dobro kada cveta u periodu kad joj vreme nije, a ovakva pojava je upravo posledica klimatskih promena, odnosno fiziološkog poremećaja u biljci. Oni ističu da se klima izmenila a da biljka ne prepoznaje datume, pa je zbog toga može zavarati promena vremena. Zbog takvih temperaturnih klackalica poremeti se i fiziologija u biljci pa se kao i u ovim primerima cvetanje dešava dva puta.

RINA

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar