Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Tribina u Gradskoj biblioteci o kulturi i održivom nasleđu

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Manifestacija Dani evropske baštine održava se u svim gradovima sveta, a ovogodišnja tema „Održivo nasleđe” zasnovana je na rezoluciji Ujedinjenih nacija donetoj 2015. godine, poznatijoj kao Agenda 2030. Petnaesti put u kontinuitetu, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je učestvovala u manifestaciji i organizovala tribinu „Kultura u kontekstu održivog nasleđa”. Skup je otvorio direktor Biblioteke dr Bogdan Trifunović, a osim njega izlaganja su imali Branko Ćalović, Marija Aleksić Čevrljaković i Bojana Grujić.

Direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović” Branko Ćalović, predstavio je projekat „Nacionalna prestonica kulture 2023 ‒ Čačanska rodna”. Istakao je zastupljenost mnoštva materijalnog i nematerijalnog nasleđa čiji potencijal do sada nije bio dovoljno iskorišćen (lokacije poput Rimskih termi) ili je potrebno izvršiti njihovu prenamenu, rekonstrukciju i adaptaciju (muzeji), pretvoriti programe u trajne manifestacije, a umetnička dela staviti na stalni uvid javnosti. Time bi se formirao kulturni identitet zajednice, a turistička i kulturna ponuda pospešile.

DSC_0160
Foto: Gradska biblioteka

Marija Aleksić Čevrljaković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, istakla je neophodnost uspostavljanja određene tradicije u posećivanju lokaliteta. Doživljaj lokalne zajednice i struke poklapa se kod slučajeva kao što je Spomen park, dok Rimske terme nisu deo pretežnog shvatanja građana kao „svog” prostora. To znači da je presudno izgraditi odnos prema ovakvim mestima tako što će ih zajednica prepoznati kao deo ličnog identiteta, u suprotnom nasleđe nije zaista održivo.

Bojana Grujić iz Gradske biblioteke Novog Sada govorila je o prošlogodišnjem projektu „Novi Sad ‒ Biodiverzitetski grad”. Prikazan je kraći dokumentarni film o sprovedenim aktivnostima i primećeno da je jedino održiva kulturna ustanova zaista relevantna, pa je potrebno preduzeti istraživanja u cilju ispitivanja konkretnih potreba korisnika. Takođe je važno planirati na duži period, povezati nasleđe sa javnošću, angažovati što veći broj zaposlenih i širiti svest zajednice korišćenjem sopstvenih resursa.

U zaključnom izlaganju Bogdan Trifunović je podvukao vezu između bibliotekarstva i održivog razvoja na primeru potprojekta „Zelene ustanove kulture”, zahvaljujući kome se aktivnosti nastavljaju i kroz koncept Nacionalne prestonice kulture 2023. Kao jedan od najvažnijih programa najavio je Međunarodnu konferenciju koja će od 26. do 30. septembra sledeće godine biti održana u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Disˮ.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar