Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kraljevo obeležilo Kraljevdan

post-title
Foto: Mediaportal


Kraljevčani, oni koji su uvek tu za Kraljevo i Kraljevčane, oni koji ime Kraljeva s ponosom i uz mnogo poštovanja pronose... i ove godine ovenčani su nagradama, priznanjima i zahvalnicama povodom 7. oktobra, Dana grada Kraljeva – Kraljevdana.  

Na praznik Prepodobnog Simona Monaha, prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog, na Svečanoj sednici Skupštine grada, uz prigodan program, obraćanja predsednika Skupštine Nenada Markovića i gradonačelnika dr Predraga Terzića, uz brojne domaće i goste iz partnerskih i okolnih gradova i opština, uručene su nagrade. 

    Zvanje počasnog građanina grada Kraljeva za 2022. godinu Skupština grada Kraljeva dodelila je arhimandritu Metodiju - za pastirsko bdenje nad hilandarskom svetinjom i monaškim bratstvom. 

Diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva za 2022. godinu, dobili su: Predrag Cvijović - za nesebičnu ljubav i požrtvovanje prema mladim sportistima, dr Dragoslav Dugalić - za brigu o pacijentima iz ušćanskog kraja, protojerej-stavrofor dr Velibor DŽomić - za verno služenje Srpskoj pravoslavnoj crkvi i borbu za njena prava, Mile Cvijović - za glumačke domete i brigu o Kraljevačkom pozorištu, posthumno - Ratomir Mitić, legendarni centarhalf - za fudbalsko umeće i vernost FK „Sloga“ iz Kraljeva, posthumno - Slobodan Đerković - za privrženost i razvoj fudbalskog sporta, protojerej-stavrofor LJubinko Kostić - za brigu o pravoslavlju i Crkvi, za ljubav kojom svešteni. 

Za uspehe i višedecenijsko trajanje u pozorišnoj umetnosti, Kraljevačkom pozorištu je dodeljena Diploma zaslužne ustanove grada Kraljeva za 2022. godinu. 

Vrhunski rezultati u odbojci i stvaranje reprezentativnih asova preporučili su Odbojkaški klub „Ribnica“ Kraljevo za Diplomu zaslužne sportske organizacije grada Kraljeva za 2022. godinu. 

Diplomu zaslužnog udruženja građana grada Kraljeva za 2022. godinu Skupština je dodelila Društvu guslara „Žiča“ Kraljevo - za doprinos u očuvanju tradicije i promocije kulturne baštine srpskog naroda. 

Ovogodišnji dobitnik Oktobarske nagrade grada Kraljeva je docent dr Vladimir Jovanović - za dugogodišnji predan rad i vrhunske domete u oblasti medicine. 

Specijalna nagrada za podsticaj humanosti „Milomir Glavčić“ za ovu godinu dodeljena je Mariji Mitrović - za plemenitost, humana dela i ljubav koja leči.

Gradonačelnik grada Kraljeva je dodelio Zahvalnicu za 2022. godinu Školskoj upravi Kraljevo - za izuzetan doprinos uspešnom funkcionisanju kraljevačkih osnovnih i srednjih škola, podizanju kvaliteta nastave i afirmisanju najboljih nastavnika i učenika, kao i Banci Poštanska štedionica - Regionalnom centru Kraljevo - za stabilan i siguran oslonac građanima Kraljeva i doprinos opštem razvoju i napretku našeg grada.

Dobitnik najvišeg priznanja Grada Kraljeva – Oktobarske nagrade, docent dr Vladimir Jovanović, načelnik Odeljenja intenzivne nege Klinike za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu, obratio se u ime svih dobitnika, istakavši značaj nagrade koja se ne odnosi konkretno na struku nego na uopšte „jedno delovanje i sinergiju i interakciju sa ljudima“. 

„Izuzetno sam srećan pošto sam shvatio da je naš veliki stručni i profesionalni angažman, kao i humantirani rad u širem smislu prepoznat kao nešto što zavređuje ovako izuzetno društveno priznanje. To je ujedno i dokaz da altruizam i osećaj za opšte dobro nisu zaboravljeni kao pravac delanja. Dobrota, pre svega ljubav, najjače su oružje“, poručio je Jovanović. „Ovo, nažalost, nije vreme naklonjeno malom, običnom čoveku i iz tog razloga mislim da ova nagrada ima svoj značaj. Ja sam Kraljevčanin, ovde sam rođen i odrastao i zato mi ovo priznanje posebno znači. Čovek ne sme da kida konekcije, ne treba se odreći mesta iz koga potičete, ta veza je neraskidiva. Imam mnogo nagrada, ali kraljevačka je posebna“, rekao je on. 

Zahvalivši na čestitkama povodom Dana grada i čestitajući praznik sugrađanima, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da naš grad, sa svakom novom investicijom, sa svakim novim realizovanim projektom, novim radnim mestom, novim prijateljem među drugim gradovima i opštinama, sa svakim novim malim sugrađaninom... raste, razvija se, izrasta u grad koji se nadaleko prepoznaje po uspesima – i pojedinaca i čitave zajednice. 

„Sedmi oktobar je dan kada se sećamo svega onoga što smo uradili u prethodnih godinu dana, kada sabiramo rezultate rada, govorimo o poslovima koje smo započeli, koje smo završili, ali govorimo i o planovima koje ćemo realizovati u godinama koje slede. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, kraljevo je počelo ubrzano da se menja.“, rekao je Terzić, istakavši da su u našem gradu otvorene nove fabrike, ali i da kraljevačke firme sve bolje posluju i na domaćem i na inostranom tržištu i zapošljavaju sve veći broj radnika. 

U osvrtu na period između dva Kraljevdana, praćenom nizom fotografija sa brojnih gotovo svakodnevnih događaja, gradonačelnik je pomenuo i postignuća iz ranijih godina, ukazujući na to da naš grad kontinuirano uzrasta, širi se, biva bogatiji. Gradonačelnik je goste upoznao sa završenim, započetim i projektima koji su u toku, u oblasti infrastrukture, investicija, privrede, poljoprivrede, turizma, obrazovanja, kulture, sporta... ostvarenim sopstvenim snagama i sredstvima, ali i uz veliku pomoć Republike Srbije, Vlade Republike Srbije odnosno ministarstava, lokalnih i državnih institucija, investitora, darodavaca... vodeći pri tom računa o svim kategorijama stanovništva i na celoj teritoriji koju pokriva. Terzić je govorio i o planovima, istakavši da za njihovu realizaciju, pored sredstava Grada ima i podršku Republike Srbije.

Svečanu sednicu Skupštine grada Kraljeva pratio je i kraći prigodni program. Himnom Srbije, sednicu je otvorila učenica drugog razreda Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Neda Stolić, u klasi nastavnice Dragane Đokić. Učenik četvrtog razreda Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ – violončelista Vuk Mladenić, u klasi profesora Predraga Mihailovića, odsvirao je „Preludijum Ce dur“, a pesmu „Da sam izvor voda 'ladna“ izvela je Pevačka grupa Odseka za tradicionalnu muziku, u klasi nastavnice Milice Gračanac. Kroz sednicu, goste je vodila Svetlana Mladenović.

 

*Izveštaj o radu gradonačelnika u periodu od 2016. do 2022. godine, Kraljevčani mogu da pogledaju na linku

 

https://online.flipbuilder.com/orpih/gxqc/



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar