Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U manastiru Vraćevšnica otvoren Muzej igumanije Ane i Sretena Adžića

post-title
Foto: Kabinet predsednika opštine Gornji Milanovac


Lomljenjem slavskog kolača i Svetom liturgijom, koju je služio Njegovo preosveštenstvo Episkop žički Gospodin Justin, manastir Vraćevšnica obeležio je svoju slavu, Đurđic. Po pročitanom Svetom Jevanđelju prisutnima se prigodnom besedom obratio Episkop Justin koji je govorio o Svetom velikomučeniku Georgiju i hrišćanskim vrlinama kao što su trpljenje i ljubav.

Nakon službe upriličen je kulturno-umetnički program u kome su gosti uživali, a prisutnima se obratio i predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević.

IMG_8882
Foto: Kabinet predsednika opštine Gornji Milanovac

Opština Gornji Milanovac jako blisko sarađuje sa Srpskom pravoslavnom crkvom jer je obaveza nas, kao nosioca izvršne vlasti, da čuvamo i veru i tradiciju. A u ovim smutnim vremenima kao što su današnja, vera je nešto što nas sve zajeno okuplja i sabira na jedno mesto. Bez vere ne bi bilo ni Srba ni Srbije. Zahvaljujem se Vladici što uvek nađe vremena da poseti Gornji Milanovac i sav verujući narod u njemu, a sestrinstvu Manastira želim srećnu slavu – rekao je Kovačević.

Današnji dan bio je posvećen i mati Ani Adžić, igumaniji manastira Vraćevšnica od 1949. do 1975. godine, u čiju je čast zvanično otvoren Muzej igumanije Ane i Sretena Adžića. U spomen-sobi mati Ane i njenog oca Sretena Adžića, jednog od najznačajnijih srpskih pedagoga, izloženi su njihovi lični predmeti, deo mnogobrojne prepiske, fotografije i građa, kao i izložbeni panoi koje je Muzej rudničko-takovskog kraja posvetio jednoj od najvećih duhovnih ličnosti rudničko-takovskog kraja.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar