Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Preminuo poznati reditelj, rođeni Čačanin Puriša Đorđević

post-title
Foto: Screenshot


Mladomir Puriša Đorđević umro je danas u 98. godini, preneli su mediji.


Reditelj, autor kultnih ostvarenja naše kinematografije kakva su „San“, „Jutro“, „Podne“, „Trener“, preminuo je nakon kratke i teške bolesti, piše portal Nova.rs.

Mladomir Puriša Đorđević rođen je na Đurđevdan 1924. godine u Čačku. Kao novinar počeo je rad u „Politici“ 1946. godine. Od 1947. je radio na Filmskim novostima kao urednik, a kasnije kao režiser dokumentarnih filmova. Snimio je oko 50 kratkih i 20 dugometražnih filmova. Autor je deset romana, a poslednja knjiga „Uliks“ izašla je zimus u izdanju „Gradca“. Kao glumac je igrao u filmu „Jug jugoistok“ (2005).

Oženio se 1960. godine Milenom Dravić, od koje se kasnije razveo. Iz drugog braka ima ćerku Lidiju, udatu za Rašu Andrića.

Pre nekoliko meseci režirao je ekranizaciju romana „Usta puna zemlje“ Branimira Šćepanovića.

Ministarska kulture uputila saučešće
Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković povodom smrti reditelja Mladomira Puriše Đorđevića, uputila je telegram saučešća porodici.

„U ime Ministarstva kulture i svoje lično ime upućujem Vam iskreno saučešće. Vest o smrti Puriše Đorđevića, jednog od istinskih velikana srpskog i jugoslovenskog filma, je duboko potresla ne samo poklonike njegovih filmova, već i sve ljubitelje umetnosti uopšte. Njegova dela, koja danas predstavljaju klasike i kultna ostvarenja, ostavila su blistav trag u istoriji srpske kinematografije i definisala okvire više žanrova. Đorđević nije bio prepoznatljiv samo po umetničkom i filmskom stvaralaštvu, već ćemo ga pamtiti i po srdačnosti i vedrini kojom je plenio“, navela je ministarka.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar