Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čudotvona Savina voda i izvor Odmenje na padinama planine Čemerno (FOTO)

post-title
Foto: Mediaportal


Za Savinu, ili kako je neki zovu, Odmenjsku vodu, zna se gotovo osam vekova. Prvi pisani dokument o ovoj vodi i njenom izvorištu javlja se u spisima manastira Studenica iz 12. veka gde se navodi da se u prvoj srpskoj bolnici osnovanoj 1208. godine u istoimenom manastiru ova voda koristila za vidanje rana i pripremanje melema za lečenje raznih bolesti. Sada već vekovima kasnije namernici i dalje dolaze u vrleti planine Čemerno na izvor blagotvorne vode. Legenda kaže da je nastao tako što je Sveti Sava prolazeći ovim krajevima zastao da se odmori, dotakao izvor i tako ga učinio blagotvornim i lekovitim.

Izvor Odmenje ime je dobio po istoimenom selu koje se nalazi na padinama planine Čemerno. Selo Odmenje nalazi se u blizini varošice Ušće. Selo je nekada brojalo mnogo žitelja ali je većina stanovnika napustila selo 70-ih godina dvadesetog veka i formirala nove zaseoke u dolini Ibra (Jagnjilo i Pusto Polje). U poslednje vreme selo se pročulo po izvoru lekovite vode, koji meštani nazivaju još i “Močilo” gde su nekada umakali konoplju koja se koristila za tkanje.

Takozvanim starim putem za Kraljevo, ovo mesto je udaljeno 78 km, a pre ulaska u samo Kraljevo treba skrenuti desno na put ka Čibukovcu i Kanarevu, odnoso na magistralu koja dolinom Ibra vodi ka Raškoj. Usput se može uživati u pogledu na veličanstvenu tvrđavu Maglič, a kada se prođe mesto Pustopolje treba skrenuti na makadamski put koji dalje vodi prema krševitim vrletima planine. Za putovanje se ne preporučuje običan auto jer je put u prilično lošem stanju. Nakon nepunih četiri kilometra vožnje treba skrenuti se desno, a nakon kilometar praktično traktorskog puta dolazi se blizu izvora do kojeg vam ostaje nekih 250 do 300 metara pešačenja, uglavnom planinarskom stazom.

odmenje put

Sam izvor Savine vode nalazi se u kršu, u nesvakidašnjem prirodnom okruženju. Povremeno se može čuti i huk vode koja ponire kroz stene dublje u utrobu zemlje. Postoje dve česme odakle ljudi uzimaju vodu, verujući u njenu lekovitost. 

odmenje4

Iznad izvora je mermerna ploča koja govori o tome kako je Sava prolazeći ovim brdima svojim štapom dotakao vodu i učinio je čudotvornom, ali i o čudesnom izlečenju gubavog kljuseta. Tu je i beli krst na steni, nekoliko mermernih ploča u kamenu sa likom srpskog sveca, ali i tabla na kojoj se nalaze podaci o sastavu ove na daleko čuvene vode, koji je istraživao Geološki fakultet. 

odmenje2

Voda na izvoru ima 18 stepeni u svako doba godine, a njena Ph vrednost je 8,1. Bogata je kalcijumom, magnezijumom, borom, selenom i drugim mineralima.

odmenje1

Na samom izvoru zatekli smo nekoliko namernika koji su kako kažu već redovni na ovom izvoru i svedoci su njegove lekovitosti.

“Već nekoliko godina godina dolazim na ovaj izvor, i to četiri do pet puta godišnje zbog zdravstvenih problema koje imaju neki od članova porodice, ali od kako se koristi voda sa ovog izvora problemi su značajno umanjeni ili ih gotovo nema" - rekao nam je jedan Čačanin.

Narodna verovanja potvrdila je i savremena medicina. Zbog svoje prirodne baktericidnosti, poznate bakterije iz grupe Helico bacter pylori reaguju na Odmenjsku vodu i u kombinaciji sa postojećom terapijom vrlo brzo dolazi do izlečenja, – kažu gastroenterolozi.

odmenje5

Odmenjska pomaže u lečenju širokog spektra bolesti, na prvom mestu infekcija vezanih za bakterije roda Escherichia coli, za lečenje bakterija kod male dece, odraslih, trudnica, rekovalescenata kao i osoba koje su alergične na određene lekove. Poseduje antioksidanse, cink, selen i silicijum i izuzetno je blagotvorna u teškim reduktivnim dijetama.

Zahvaljujući niskom suvom ostatku, izuzetnom balansu minerala i oligoelemenata i povišenoj alkalnosti, poseduje diuretičko i bakteriostatno dejstvo. Veoma blagotvorno deluje kod bolesti i infekcija bubrega, urinarnih puteva i prostate, kamena u bubregu, bolesti organa za varenje i kožnih bolesti kao što su razne vrste ekcema.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar