Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiOsmaci se izjašnjavaju o trećem testu od 1. do 30. decembra

post-title
Ilustracija, foto: Shutterstock


Ministarstvo prosvete je saopštilo da od 1. do 30. decembra učenici osmog razreda se mogu izjasniti o izboru predmeta za treći test na završnom ispitu.

Učenici koji u školskoj 2022/23. godini završavaju osmi razred, moći će da se od 1. do 30. decembra 2022. godine izjasne koji će test, od pet ponuđenih predmeta (biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija), raditi kao treći test na završnom ispitu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se dodaje, učenici mogu da se izjasne na dva načina: pisanim putem u školi ili elektronskim putem, na portalu Moja srednja škola.

Ukoliko se učenik nakon izjašnjenja predomisli, odnosno želi da promeni predmet koji će polagati na trećem testu, to će moći da učini u školi do 1. februara 2023. godine.

"S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu", ističe se u saopštenju.

Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa po izboru učenika iz nastavnih predmeta: biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija.

RTS

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar