Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiSkočila cena ribe na čačanskim pijacama na početku Božićnog posta, ponuda dobra a potražnja minimalna

post-title
Foto: RINA


Božićni post je počeo, a iako se tokom njega skoro svih 40 dana može jesti riba, pitanje je da li će porasti i potražnja za njom. Njena cena na pojedinim mestima skočila je za čak 30 odsto, pa se poslednjih meseci slabije i kupuje. Trenutna cena šarana je 800, dok pastrmka košta 700 dinara za jedan kilogram, a za oslić je potrebno izdvojiti od 450 do 550 dinara.

"Nama je proizvodnja ribe poskupela i očekivano je da dođe do poskupljenja u maloprodajama. Sada imamo situaciju da ljudi koji su kupovali po 40 kilograma sada kupuju pod dvadeset", kaže Rada Pantelić i dodaje da su i cene voća i povrća ove godine skočile u odnosu na prethodnu.

Osim telesnog posta koji podrazumeva odricanje od mrsne hrane, veoma je važan duhovni i milosrdni aspekt koji bi vernici trebalo da poštuju. Sveštenik u hramu Svetog vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, Slobodan Jakovljević, kaže da je odavno zaboravljeno da dok postimo moramo činiti i dobra dela.

“Za vreme posta nije samo značaj u tome da svoje telo uzdržimo od mrsne hrane, mnogo je važnije šta mislimo i govorimo, ali i da budemo milosrdni prema drugima. Moramo biti malo gladni i dati onima koji nemaju. Sveta tajna pričešća je kruna posta, i na taj način postiže se potrebni duhovni mir, mir u Bogu, a svaki pravoslavac trebalo bi da posti bar jednm godišnje”, kaže jerej Jakovljević.

Iz godine u godinu, sve više građana posti, ono što je najvažnije jeste da to ne činite jer mislite da tako mora ili treba, već da to radite po meri vaše duše.

RINA

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar