Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Umrežavanje kao imperativ bibliotečko-informacione struke

post-title
Foto: Gradska biblioteka


Godišnja međunarodna konferencija bibliotečko-informacionih stručnjaka održana je 19. put u organizaciji Bibliotekarskog društva Srbije. Skup čija je tema bila „Udruživanje, povezivanje, umrežavanje bibliotekara” održan je u Narodnoj biblioteci Srbije u periodu od 14. do 16. decembra. Ovom prilikom obeležen je veliki jubilej Bibliotekarskog društva Srbije – 75 godina od osnivanja kao i Dan bibliotekara Srbije. Pozdravne reči uputili su v.d. pomoćnika ministra kulture Radovan Jokić i predsednik BDS dr Bogdan Trifunović, kao i uvažena gošća, predsednica Ifle Barbara Lison. Godina jubileja bila je prilika da Društvo dodeli važna priznanja, zahvalnice kao i tradicionalne nagrade, a aktuelni predsednik BDS i direktor čačanske Biblioteke dr Bogdan Trifunović jedan je od dobitnika Povelje za doprinos razvoju i trajanju BDS koja mu je uručena u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković”, inače na mestu osnivanja Društva.

Drugog i trećeg dana Konferencije održane su dve radne sesije, poster-sesija sa prezentacijama autora, kao i dve panel-sesije i svaki od navedenih segmenata programa imao je predstavnika iz Čačka. U okviru prve radne sesije izlagao je Mirko Drmanac, a njegov rad naslovljen „Muzika kao manifest” otvario je temu saradnje čačanske Biblioteke i Muzičke škole u Čačku u produkciji pesme Najveći svet. Kakvo je bilo iskustvo saradnje u e-okruženju čulo se tokom poster-sesije od Marije Radulović koja je imala prezentaciju na temu „Povezivanje bibliotekara u razvoju aplikacije Bukmarker”.

plakat-scaled
Foto: Gradska biblioteka

Panel-sesije su kao i prethodnih godina imale veoma zanimljive i aktuelne teme, pa su i izazvale veoma interesantnu diskusiju. Tema prvog panela koji je moderirao dr Bogdan Trifunović bila je „Međusektorska umreženost i povezivanje kao izvor razvoja struke”, a učestvovali su prof. dr Milena Dragićević Šešić sa Fakulteta dramskih umetnosti, Jelena Glišović iz Narodne biblioteke Srbije i Predrag Živković iz Umetničke galerije „Nadežda Petrović”. Živković je dao svoje viđenje važnosti umrežavanja ustanova i institucija i sve to ilustrovao predstavljanjem projekta „Čačanska rodna – prva nacionalna prestonica kulture Srbije”.

Drugu panel-sesiju koja je imala usko stručnu temu „Cobiss u školskim bibliotekama Srbije” moderirala je Bojana Vukotić, a govorile su Romana Muhvič Šumandl iz kompanije „Izum” iz Maribora, Angelina Grujić iz Virtuelne biblioteke Srbije pri NBS, Mirjana Radovanović Pejović, predsednik Društva školskih bibliotekara i Dubravka Ilić iz Gradske biblioteke Čačak. Ilić je govorila o iskustvu uvođenja osam školskih biblioteka sa teritorije Moravičkog okruga u program Cobiss, a one su inače i prve školske biblioteke u RS koje su pristupile ovom sistemu.

Bilo da je uključivanje u formalne ili neformalne mreže, unutarsektorsko ili međusektorsko povezivanje, bibliotekama i bibliotekarima saradnja sa drugima je jedan od imperativa za uspešno poslovanje u 21. veku, zaključak je 19. BDS konferencije.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar