Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak: Povremena nestašica antibiotskih sirupa za decu, lekari propisuju zamenu

post-title
Ilustracija, foto: Shutterstock


Apotekarska ustanova „Čačak” na području teritorije grada ima šest apoteka, a na teritoriji Moravičkog okruga ukupno 17 radnih jedinica.

- U našim apotekama, uglavnom ima antibiotskih sirupa, nestašice su povremene, uglavnom ima sirupa iz grupe penicilina, odnosno, sirupa u kojima je aktivna supstancija penicilinski derivat. Oni se pojavljuju u našoj dežurnoj apoteci.

Do sada nismo imali period bez ijednog leka koji sadrži aktivnu komponentu penicilin u sebi, a u pitanju je formulacija za decu. Uglavnom nema od svih fabrika koje su u opticaju i koje su na listi odgovarajućih, tako da pacijenti mogu da dobiju zamene istih lekova od drugih proizvođača, rekla je Nedeljka Radosaljević, magistar farmacije, upravnik apoteke „Dr Dragiša Mišović”.

Radosavljević je istakla da nema razloga za brigu, jer se uvek propiše adekvatna zamena, ukoliko nekog leka nema.

„Uvek postoji zamena, nije to neka nestašica koja traje dug period i nismo imali ni jedan period da nemamo odgovarajuću zamenu za neki lek, kada su u pitanju sirupi, lekar će uvek naći odgovarajuću terapiju od onoga što je na tržištu”, naglasila je Radosavljević.

Ovo je period godine kada vlada najveća potražnja za sirupima i uglavnom su ovom periodu, ako i ima nekih nestašica i nekog deficita na tržištu, to se dešava u ovom zimskom periodu.

„Što se tiče ostalih lekova, osim ovih na bazi penicilina, uglavnom svih lekova imamo, nemamo neku nestašicu koju ne možemo da prevaziđemo, tu postoje paralele, različitih proizvođača, lekova iz istih grupa”, zaključila je Radosavljević.

Tanjug



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar