Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Meteorolog upozorio na zahlađenje i nepogode

post-title
Ilustracija, foto: Shutterstock


U vremenskoj prognozi za sedmicu pred nama, meteorolog Đorđe Đurić, najavio je da će snažni cikloni i jaka južna strujanja doneti Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori znatno više padavina, većini predela od 50 do 100 mm, pa će postojati opasnost i od poplava, dok se u oblasti Dinarskih planina okrenutim prema Jadranskom moru zbog južnog vetra i efekta orografije očekuje i preko 200 mm, lokalno i više.

- To se neće dogoditi u Srbiji, već se odnosi na primorje i uz planine. Ali, treba obratiti pažnju na tok reka koje kreću odatle, naprimer, na Savu i Drinu koje bi mogle da prime veliku količinu vode, međutim, direktno takvA opasnost kod nas ne postoji – kaže Đurić za „Blic“.

Prema njegovim rečima treba voditi račnu o slivovima reke Sava koja kreće iz Slovenije, gde će biti puno padavina, i Drine, koja kupi reke iz Crne Gore i BiH.

Kada je Srbija u pitanju od ponedeljka do četvrtka duvaće jak južni i jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima, dok se u košavskom područuju očekuje olujni jugoistočni vetar. Više padavina očekuje se na severu, zapadu i jugozapadu Srbije i to od 20 do 50 mm po kvadratnom metru, lokalno i više, a znatno manje padavina u centralnim, istočnim i jugoistočnim predelima i u košavskom području, uglavnom manje od 10 mm.

- Narednih dana vreme će biti nalik prolećnom, temperatura i do 20°C. Od četvrtka i petka zahlađenje, za vikend sneg i u nižim predelima. Serija snažnih ciklona premeštaće se do petka sa severnog Jadrana preko našeg područja. Oni će usloviti nad Srbijom snažne oblačne sisteme sa padavinama, ali i snažna južna i jugozapadna strujanja, pa će sa Mediterana pristizati veoma topla vazdušna masa, ali stizaće i čestice peska iz Sahare – kaže meteorolog.

U predelima sa padavinama do četvrtka se očekuju padavine sa česticama pustinjskog peska, što je potpuno prirodna i uobičajena pojava pri ovakvoj sinoptičkoj situaciji. Vazdušni pritisak biće znatno ispod normale, a biometerološka situacija veoma neugodna i nepovoljna.

U utorak nakon oblačnog jutra, ponegde sa kišom, tokom prepodneva i sredinom danan biće sunčano ili umereno oblačno. Krajem dana i tokom noći biće oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Duvaće jak južni i jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima, a u košavskom području očekuju se olujni udari jugoistočnog vetra.

U Srbiji u sredu pre podne sunčano, posle podne i uveče umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Duvaće jak i olujni južni i jugozapadni vetar i biće veoma toplo. Maksimalna temperatura od 14 do 20°C.

- U četvrtak oblačno sa kišom, na jugu i jugoistoku sa pljuskovima i grmljavinom. Već od jutra severni i zapadni deo Srbije naći će u hladnom sektoru ciklona, pa se u tim predelima Srbije očekuje zahlađenje, uz skretanje vetra na severozapadni, a na planinama zapadne Srbije kiša će preći u sneg. Maksimalna temperatura biće od 8°C na severozapadu do 18°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 10°C – kaže Đorđe Đurić.

U petak oblačno i hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, a zahlađenje se očekuje u svim predelima. Maksimalna temperatura biće od 4°C na severozapadu do 8°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 5°C. U toku večeri i noći kiša će ponegde i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg.

Blic



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar