Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Nema obolelih od morbila u Moravičkom okrugu – stanje sa gripom stabilno

post-title
Ilustracija, foto: Shutterstock


U Moravičkom okrugu nema registrovanih slučajeva morbila, odnosno malih boginja, a direktor Zavoda za javno zdravlje, dr Aksentije Tošić, kaže da situaciju prate iz dana u dan i poziva roditelje da vakcinišu decu.

"Trenutno na teritoriji Moravičkog okruga nema obolelih od malih boginja. Svaki osip i temperaturu kod određenih pacijenata gledamo, proveravamo, da li postoji neka sumnja na morbile. Ono što je sada nama glavno jeste da povećamo obim vakcinacije kod dece. Taj nivo je u odnosu na ostale okruge u državi, u Moravičkom okrugu dobar, ali gledamo da dostignemo željeni nivo od 95 odsto, koji propisuje Svetska zdravstvena organizacija", rekao je Tošić.

Doktor Tošić naglašava da će se u narednom periodu raditi na povećanju broja vakcinisane dece.

"Naši pedijatri i mi zajedno sa njima pokušaćemo da one roditelje koji nisu doveli svoju decu na tu redovnu vakcinaciju, koja spada u obavezne, da ih privolimo da dođu i zaštite svoju decu i, na kraju krajeva, ispune svoju građansku dužnost", kazao je Tošić.

Situacija sa sezonskim gripom u četiri lokalne samouprave Moravičkog okruga je stabilna i bez većeg broja obolelih.

Dr Tošić naglašava da je itekako i dalje svrsishodno vakcinisati se protiv sezonskog gripa.

"Ovo je vreme kada očekujemo da dođe do značajnijeg povećanja zaraženih gripom. Još nemamo neko značajnije povećanje obolelih od gripa, iako naravno registrujemo obolele, ali u nekim periodima ranije imali smo na hiljade obolelih u jednoj sedmici. Sada smo daleko od toga", rekao je on.

"Vakcinacija protiv gripa i dalje teče i dalje ima smisla. Dato je oko 94 odsto vakcina, što će reći da je mali broj vakcina ostao, ali ih još ima u svim domovima zdravlja. Ko želi i dalje može da se vakciniše, jer imunitet protiv gripa se stiče za nekih 15 do 21 dana, a mi ne očekujemo u narednih 10 do 15 dana da će grip krenuti i proći", istakao je dr Tošić.

Tanjug



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar