Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vestiPlanina Jelica postaće predeo izuzetnih odlika, krase je sklop biološke, geološke i predeone raznovrsnosti i kulturno-istorijskog nasleđa

post-title
Foto: RINA


Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak zaštite planine Jelice kao predela izuzetnih odlika i kao prirodno područje druge kategorije.

Područje za zaštitu je u zapadnoj Srbiji, južno od Čačka i severnoistočno od Guče, a pripada teritorijama gradova Čačak i Kraljevo i opštine Lučani.

Planina Jelica je prirodna granica između Dragačeva i Čačanske kotline u severozapadnom delu prelazi u Ovčar planinu, a u jugoistočnom delu se nadovezuje na područje Pekčanice.

– Zahvaljujući svom relativno izolovanom položaju, područje koje se predlaže za zaštitu spada u zone očuvane prirode i specifičan je sklop biološke, geološke i predeone raznovrsnosti i kulturno-istorijskog nasleđa – navodi Ministarstvo u saopštenju.

Ukupna površina za zaštitu je 6.196 hektara, od čega je gotovo 44 posto u državnom, te skoro 45 posto u privatnom vlasništvu.

Postupak zaštite pokrenut je na osnovu Studije zaštite koju je sačinio Zavod za zaštitu prirode Srbije.

RINA

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar