Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Momir Marinović iz Lubić polja vlasnik najvećeg oraha na Balkanu

post-title
Foto: Infopress


Momir Marinović iz Ljubić polja kod Čačka vlasnik je najvećeg oraha na Balkanu starog 36 godina. Obim stabla mu je dva metra i 60 santimetra, a prečnik krošnje u vreme vegetacije duži od 20 metara.

Sadnicu je Marinović kupio u čačanskom Institutu za voćarstvo i od pete godine, kada je voće počelo da donosi rod stablo rađa svake godine. Stručnjaci sa Instituta kažu da je orah dostigao te dimenzije zahvaljujući radu, trudu i primeni savremenih mera svih ovih godina.

Osamdesettrogodišnji Momir Marinović poznatiji kao Marin iz Ljubić polja posadio je sadnicu oraha koja danas predstavlja redak primerak po dimenzijama 1987. godine i tada nije ni slutio da će to biti najveći orah na Balkanu. Uložio je dosta truda i rada, gajio ga sa dosta ljubavi i pazio da se ne ošteti čak i kada je pravio kćerki prvi rođendan na prostoru pored stabla, a tada sadnice, koja je tek počela da rađa.

,,Po pričanju stručnjaka iz Instituta za voćarstvo kažu da je najveći, a ja ne znam. Doduše prošao sam dosta po Jugoslaviji i današnjoj Srbiji nigde nisam zapazio toliki orah”, prića Momir Marinović.

Marinović je sadnicu najvećeg oraha na Balkanu kupio u Institutu za voćarstvo u Čačku. Odolevalo je drvo ove voćke svim vremenskim prilikama i neprilikama prethodnih skoro 4 decenije. Njegov vlasnik je zadovoljan prinosom bez obzira što rod varira iz godine u godinu.

,,Važno je đubrenje, prskanje, održavanje. Grinja ga napada. Dok je bio mali orah lako mi bilo prskati i održavati. Ali sad ne može. Jedino dronom, a li to je neizvodljivo”, nastavlja priču o najvećem orahu njegov vlasnik.

orah2
Foto: RINA

Orah je prilično zahtevna voćka, kaže dr Aleksandar Leposavić, stručnjak za voćarstvo. Samo uz primenu savremenih mera gajenje i naravno uz dosta uloženog rada orah kod Marinovića je dostigao skoro pa vanserijske dimenzije.

,,To je jedan od najvećih primeraka, ne samo u staroj Jugoslaviji nego i na Balkanu. Pre svega kao posledica uloženog rada, truda, znanja. Gospodin Marinović iako u godinama primenjuje sve te savremene mere i radnje. On pored ovog velikog oraha ima i mlađi zasad koji održava po svim savremenim principima, orezuje, radi i letnju i zimsku rezidbu i kod njga ima šta da se vidi”, rekao je dr Aleksandar Leposavić, stručnjak za voćarstvo.

Orah je veoma poznato jezgrasto voće. Nekada je u čačanskom kraju bilo dosta zasada pod ovim voćem jer se smatralo da za njegovo gajenje nije potrebno ništa posebno primenjivati, što stručnjaci demantuju.

,, Oko oraha ima jako puno da se radi. Dosta je problema oko održavanja. Dosta je problema sa grinjom , sa nekim bakteriozama, bvolestima , sa štetočinama tako da sve to treba da se ima u vidu. Jedan veliki rad, jedna velika pažnja i ljubav da bi se postigli rezultati kao što to imamo priliku ovde da vidimo i veliki oprez je potreban”, rekao je između ostalog Leposavić.

Sa mnogo ljubavi bavi se naš domaćin i pčelarstvom. Dok je ranije imao 50 pčelinjih društava danas ima 11. Najveći orah na Balkanu krasi dvorište Marinovića, naročito u proleće kada je vreme vegetacije i kada krošnja ozeleni. Jedini problem je kada lišće u jesen počne da opada, ali i to je zanemarljivo s obzirom na sve vrednosti koje ima ova voćka, a i na veliku ljubav Momira Marinovića prema ovom retkom primerku, a čiji je baš on vlasnik.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar