Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Upozoravajuća statistika u Srbiji, prošle godine od malignih bolesti obolelo više od 42.000 ljudi

post-title
Foto: RINA


Posle bolesti srca i krvnih sudova, građani Srbije najčešće obolevaju i umiru od malignih bolesti. Najviše su to rak pluća, dojke, debelog creva, grlića materice i prostate. Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Milan Žegarac kaže za RTS da svi moramo da krenemo od sebe u prevenciji, kao i da su dve trećine faktora koji izazivaju karcinome faktori na koje možemo da utičemo.

Statistika je upozoravajuća u Srbiji. Prošle godine je preko 42.000 ljudi obolelo od malignih bolesti, dok je oko 20.000 novodijagnostifikovanih pacijenata.

Razgovor Ane Stamenković sa dr Milanom Žegarcem
"Najčešće je karcinom pluća, otprilike oko 7.000 obolelih, zatim karcinom dojke oko 4.600, karcinom debelog creva preko 4.000 obolelih", navodi Žegarac.

Ističe da statistički gledano svaka osma žena tokom života dobije karcinom dojke.

"Sa druge strane, život je produžen, tako da imamo veći broj onkoloških pacijenata. To je jedan od faktora isto koji utiče", dodaje doktor.

Ukazuje da se na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije godišnje leči oko 12.000 pacijenata, od čega je 6.000 novootkrivenih malignih pacijenata.

"Prošle godine mi smo imali oko 4.500 operacija, ozračili smo preko 4.000 pacijenata, kod nas se dnevno zrači u proseku 350 pacijenata, a hemioterapiju dnevno primi oko 150 pacijenata, na godišnjem nivou preko 35.000 hemioterapija je primenjeno", ističe Žegarac.

Navodi da je upravo primena hemioterapija "usko grlo" na Institutu, kao i da na tome mora u budućnosti da se radi.

Ukazuje da je prošle godine oko sedamdesetoro dece lečeno na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

"Moramo proširiti dnevnu bolnicu. Upravo smo dobili dva nova aparata za zračenje, tako da ćemo ukupno imati osam. Oni su već pušteni u rad i uskoro očekujemo prvi pacijenti da budu ozračeni. Na tim aparatima se planira i zračenje dece", ističe Žegarac.

Ukazao je da su bile velike gužve na konzilijumima, kao i da su uveli nova tri termina.

"Imamo liste zakazivanja, veliki broj pacijenata i trudimo se da svi dobiju tretman u predviđenom roku, ali veliki je napor", ukazuje Žegarac.

Ističe da svi moramo da krenemo od sebe u prevenciji.

"Dve trećine faktora koji izazivaju karcinome su faktori na koje možemo da utičemo. Prevashodno pušenje, kao broj jedan, zatim telesna težina, bavljenje fizičkim aktivnostima, alkoholizam koji se vrlo često sada na svim skupovima spominje kao vrlo važan faktor za nastanak karcinoma", kaže Žegarac.

Ukazuje da je skrining najvažnija stvar.

"Nama je najvažnije kada nađemo karcinom u pretkliničkoj fazi, u toj fazi kada ga otkrijemo maltene je izlečiv i to je ono na čemu moramo da radimo", zaključuje Žegarac.

RTS

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar