Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Preminuo je poznati čačanski glumac, reditelj i dramaturg Radoslav Baćko Bukumirović

post-title
Foto: Screenshot


Posle kraće bolesti, danas je u Čačku preminuo glumac, reditelj, dramaturg Radoslav Baćko Bukumirović. Na „daskama koje život znače“ ostvario se u mnogim ulogama širom bivše Jugoslavije, od Triglava do Đevđelije. I u svom rodnom Čačku postavio je više komada od dramske literature do avangarde. Radio je u svim čačanskim amaterskim pozorištima, bio je osnovač i rukovodilac Pozorišnog ataeljea „Saga“, od 1994. do 2004, kada je ugašeno i kasnije preraslo u Ilegalno pozorište „Otpisani“…

Baćko je pohađao Gimnaziju u Čačku, maturirao u Gornjem Milanovcu, studirao filozofiju, nije položio prijemni ispit za filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, ali nikada nije odustajao.

U okviru razmene studenata, godinu i po dana pohađao je predavanja čuvenog Tadeuša Kantora u Školi scenskih umetnosti u Krakovu. Tu upoznaje braću Forman, sinove, blizance čuvenog reditelja Miloša Formana, koji su studirali u Krakovu. Iz „poljskog prtljaga“, poneo je rediteljski alijas Stanislav Karm, pošto Poljaci nisu mogli da izgovore ime Radoslav. Potom, završava Školu glume kod profesora Nikole Jeftovića u Čačku, a seminar za reditelje u amaterskim pozorištima kod profesora Mila Gajića u Beogradu na Radničkom univerzitetu „Đura Salaj“. Ipak, o glumi i pozorišnoj režiji najviše je naučio od glumca i reditelja Olivera Viktorovića, koji je režirao većinu predstava Dramskog studija Doma kulture u Čačku.


Baćko je pisao pesme, organizovao eksperimentalni program „Kulturno leto“ u Istri, govorio ljubavnu poeziju na talasima „Radija 202“, kratko igrao u beogradskom „Dadovu“ i „Krsmancu“, tri godine je bio glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Tu je igrao i u Krležinim „Glembajevima“, u režiji Vanje Draha. Igrao je i u prve tri epizode serije „Kože“ u produkciji TV Sarajevo. Za recitovanje poezije srpskih i čačanskih pesnika, priznanja su mu odavali i bardovi srpskog glumišta…

Baćko Bukumirović (1960 – 2023) radio je u „Čačanskom glasu“, kao novinar kulturne rubrike TV Čačak, u Kulturno-prosvetnoj zajednici i Kulturnom centru Čačak. NJegov znak prepoznavanja bilo je „Kulturno leto u Ovčar Banji“. Poslednjih godina organizovao je „Leto u atrijumu Doma kulture“. Kao umetnički rukovodilac Ilegalnog pozorišta „Otpisani“, režirao je i predstave: „Čekajući Marčela“, „Gospodar nikako da dođe“, „Sin domaćeg izdajnika“, „Cirkus DŽima Morisona“. U njegovom rediteljskom opusu je i monodrama „Monahinja Olivera“.

Biće sahranjen u četvrtak, 23. febraura, na groblju u Čačku.

Sajt Ilegalnog pozorišta „Otpisani“/Čačanski glas



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar