Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Grujičić: Preventivni pregledi imaju ključnu ulogu

post-title
Ilustracija, foto: Shutterstock


Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da će domovi zdravlja, ako se angažuju u prevententivnim pregledima, imati ključnu ulogu, dodajući da se radi na razvoju pokretnih ambulanti koje bi se selile iz mesta u mesto.

Pacijent koji na vreme otkrije bolest ima velike šanse da se izleči, rekla je Grujičićeva za Blic. "Boslest koja se otkrije na vreme i u ranijem stadiumu, lakša je i jednostavnija za lečenje, a u svemu tome ključnu ulogu imaju preventivni pregledi", kaže ministarka. Ona smatra da se zdravstveni sistem štedi tako što se bolest dijagnostifikuje na početku, a ne onda kada je značajno uznapredovala.

"Važno je da se domovi zdravlja angažuju u preventivnim pregledima, jer se često dešava, posebno kada je reč o skriningu dojke, da su to promene koje ne možete da napipate i zato su skrininzi važni, naročito ciljani. Važno nam je da podignemo svest građana o značaju skrininga, a pored dojke svakako su važni i skrininzi pluća, grlića materice, prostate i debelog creva", mišljenja je Grujičićeva.

Kako ona kaže, u toku je nabavka nove opreme za lokalne domove zdravlja i seoske ambulante, a cilj je zaposliti nove mlade lekare i medicinsko osoblje, kao i olakšati dobijanje specijalizacija kako bi zadržali doktore medicine u Srbiji, posebno u seoskim ambulantama.

"Prvih 100 dana vlade je prošlo u utvrđivanju prioritetnih problema koje treba rešavati, u obilascima zdravastvenih ustanova u Srbiji, pre svega u manje razvijenim mestima. Da bih stekla pravi uvid u stanje zdravstvenih ustanova u Srbiji, do sada sa svojim timom obišla Niš, Kuršumliju, Paraćin, Mali Zvornik, Bojnik, Lebane, Osečinu, kao i seoske ambulante u njihovom okruženju", kaže Grujičićeva. Ona navodi da će učiniti sve da se nabave terenska vozila za lekare koji obilaze pacijente u udaljenim selima, jer je, kako kaže, obilazeći te sredina shvatila da je to neophodno. Digitalizacije zdravstva će prema njenim rečima biti jedan od prioriteta, i ona će, kako kaže, omogućiti brzu i bezbednu razmenu podataka, dok će sami pacijenti lakše dolaziti do zdravstvenih usluga.

Ona kao jedan od prioriteta izdvaja i uređivanje kompleksa Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. "Na nedavno održanom sastanku komisije ministarstva izneli smo inicijalne ideje predloga za planiranje i utvrđivanje kompleksa UKCS, Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, i nove zgrade Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije", kaže u intervjuu Grujičećeva.

Blic



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar