Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Fenomen Memento Mori u Autoportretima Stevana Aleksića

post-title


U Umetničkoj galeriji ,,Nadežda Petrović"  u utorak 14. marta u 18 časova  biće organizovano stručno predavanje  u okviru izložbe ,,Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske" pod nazivom ,,Fenomen Memento Mori u Autoportretima Stevana Aleksića". Predavanje će održati Katarina Stevlić, istoričarka umetnosti. 

 

Nakon akademskog realizma i pozitivizma, a usled velikih društveno-političkih promena na srpskoj likovnoj sceni utemeljuje se simbolizam. Podpomognut velikim istorijskim događajima – Prvog i Drugog svetskog rata, ovaj umetnički izraz ukazuje na besmisao, prolaznost i subjektivnost u prikazu.

Stevan Aleksić kao jedan od najznačajnijih predstavnika simbolizma stvara seriju autoportreta nastalih pod uticajem slika koje je ranije video, poput slike “Autoportret i smrt sa violinom” Arnolda Beklina. Tako se u njegovim autoportretima utemeljuje fenomen memento mori (“seti se da si smrtan”).

Kroz pregled umetnosti i događaja druge polovine XIX i prve polvine XX veka, a na primerima simbolističkih slika prisutnih na izložbi “Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske.” autorka predavanja će slušaoce upoznati sa Aleksićevim opusom autoportreta zaodenutim simbolima smrtnosti, ali i rasprostranjenim fenomenom u umetnosti memento mori.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar