Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



24. godišnjica od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju obeležena u Gornjem Milanovcu

post-title
Foto: Press služba


Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 24 godine. Za 78 dana, koliko je trajalo bombardovanje, poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi, među njima 79 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije, a 25 osoba se i danas vodi kao nestalo. Sa teritorije opštine Gornji Milanovac u ovim dejstvima život je izgubilo pet osoba.

Nakon parastosa koji je služen za duše nastradalih,na Spomenik braniocima srpske slobode na prostoru spomen parka „Brdo mira“, vence je ispred Opštine Gornji Milanovac položio predsednik opštine Dejan Kovačević, ispred Vojske Republike Srbije komandant garnizonog mesta, potpukovnik Nenad Dražinac i predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca opštine Gornji Milanovac i predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.
Obraćajući se prisutnima, predsednik Kovačević je naglasio da današnji datum Srbija nikada ne sme da zaboravi .

- Devetnaest članica NATO pakta na današnji dan bombardovale su jednu malu suverenu zemlju koja se nalazi na tlu Evrope i to bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Današnje vreme, koje je više nego turbulentno kada ponovo imamo rat na tlu Evrope, govori nam da mi, male države, moramo da se izborimo za poštovanje Međunarodnog prava. Ukoliko se ono ne bude poštovalo, mi mali ćemo uvek imati problem. NATO agresija je jedan zločin koji se desio nad SRJ, a svi znamo da je cilj isključivo bila Srbija, koja je pretrpela najviše gubitaka i u životima i u razaranju njene infrastrukture. Danas kada sve velike sile kroje Međunarodno pravo kako njima odgovara, mi smo ti koji moramo dići glas i zaštititi sve ono što su povelje Ujedinjenih nacija i sve ono što znači očuvanje suvereniteta države – rekao je Kovačević.
Predsednik je dodao da Srbija danas sa svojim rukovodstvom čini sve da što manje oštećena izađe iz današnjih zbivanja, da u svom sastavu sačuva sve svetinje i Kosovo i Metohiju. Jer, kako je rekao, to je naš dug kako prema precima, tako i prema našim potomcima.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar