Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Održana redovna Skupština Udruženja pčelara Čačak

post-title
Foto: Infopress


Prvi put posle 27 godina čekanja Udruženje pčelara Čačak konačno je dobilo svoj krov nad glavom. Ovo je saopšteno na redovnoj godišnjoj Skupštini Udruženja pčelara Čačak na kojoj je između ostalog ukazano na značaj dobijanja prostorija koje su godinama unazad nadležni obećavali , ali tek se sada to i obistinilo . Na sednici je istaknuto i povećanje broja članova za 20 , dok je i broj pčelinjih zajednica uvećan za 250.

U udruženju se nadaju da će država pomoći da se zalihe meda što pre prpodaju kako bi proizvođači mogli što bezbrižnije da započnu novu sezonu. Stalna borba pčelara svodi se na to da ima što viče legla u košnicama jer će na taj način biti jača društva, kaže profesionalčni pčelar iz Kragujevca Veroljub Umeljić koji je na sednici Skupštine govorio o prolećnom razvoju u pčelinjacima proprremi za glavnu pašu i o formiranju i negovanju rojeva .Ako su društva jača biće više meda u košnicama , kazao je Umeljić ističući da je greška kada pčelari puste pčele da se one same razvijaju. Predsednik Udruženja prof. dr Svetomir Stamenković osvrnuo se na značaj povećanja broja pčelinjih zajednica .To je dobro ne samo za svakog pojedinca koji se bavi pčelarstvom, već i za privredu grada Čačka generalno. Profesor Stamenković naglašava da najveći podsticaj u poljoprivredi je pčelarstvo , jer pčele mnogo više povećavaju prinos nego druge agrotehničke mere. Prošle godine ostavren je nizak prinos u proizvodnji meda , kazao je on i dodao da i dalje postoje veliki problemi kada je reč o ceni i plasmanu meda jer se uvoze velike količine meda iz drugih zemalja.

Udrženje pčelara Čačak planira da poveća broj članova kojih danas ima 150 i da povećaju prinos. Na to ne mogu da utiču mnogo pčelari , jer pčele zavise pre svega od klimatskih faktora, od vremena u periodu cvetanja bagrema , najznačajnije medonosne biljke , objašnjava naš domaćin profesor Stamenković.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar