Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Šta niste znali o dijabetesu?

post-title
Foto: Infopress


U Društvu za borbu protiv šećerne bolesti  ,,Diabetes mellitus” u Čačku  održano je predavanje  Šta niste znali o dijabetesu? Dijabetes je u svetu peti, a u Srbiji treći vodeći uzrok umiranja, a mnogi i ne znaju da imaju ovu bolest za koju se kaže da je tihi ubica. Medicinski radnici ukazuju da se na neke faktore rizika ne može uticati, a  najvažnija je izbalansirana ishrana i fizička aktivnost.

Gubitak telesne mase uprkos povećanom apetitu ,  brzo zamaranje i osećaj malaksalosti ,izražena žeđ, učestalo mokrenje neki su od simptoma ove bolesti na koju se često ne obraća pažnja. Prema rečima medicinskih radnika u porastu je broj osoba sa dijabetesom, a njihove nedoumice su uglavnom vezane za terapiju, samokontrolu.

,,Osim problema sa dijabetesom, dijabetičari imaju problem I sa kožom. Naime, koža postaje suva, istanjena, ispucala, a  vrlo često može da se pojavi i dijabetsko stopalo”, rekla je dr Suzana Kostić, dermatovenerolog.

Medicinski radnici su istakli da je važna izbalansirana ishrana , pravilan odabir uglenih hidrata, proteina i da obroci budu uvek na vreme.

Merenje krvnog  pritiska  i  nivoa šečera u   krvi  je  samo  jedna  od  akcija  koje  čačansko  Udruženje  ,,Diabetes  mellitus”,  realizuje kako bi se podigla svest  društva o životu osoba sa dijabetesom.

Srbija pripada zemljama sa visokom stopom umiranja od  ove  bolesti. Za obolele je važno da se upoznaju sa svojom bolešću, kako bi je kontrolisali na pravi način, a ovakva predavanja su prilika da  saznaj i korisne informacije u vezi sa novim metodama lečenja.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar