Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Sajam zapošljavanja u Kraljevu – prilika za 1.500 nezaposlenih

post-title
Foto: Press služba


Tradicionalni prolećni Sajam zapošljavanja, održan u Domu Vojske u Kraljevu, u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Kraljevo, ove godine okupio je četrdesetak poslodavaca sa teritorije Kraljeva, koji su ponudili više od 1.500 radnih mesta. Među njima su se našli veliki strani investitori, ali i veliki broj većih i manjih domaćih preduzeća koja uspešno posluju dugi niz godina i igraju značajnu ulogu u kreiranju tržišta rada i zapošljavanju Kraljevčana. 

Traženi su svi profili zanimanja, od proizvodnih radnika, metalske, mašinske i tekstilne struke, radnici u drvnoj industriji, trgovci i komercijalisti, administrativni radnici, vozači, radnici u ugostiteljstvu i turizmu - oblasti koja ponovo staje na noge nakon pandemije korona virusa, magacioneri, radnici obezbeđenja, higijeničarke... Vojska Srbije je imala svoj štand, na kome su mladi mogli da se prijave za aktivnu vojnu službu. I visoko obrazovani kandidati mogli su da potraže posao na Sajmu budući da su traženi mašinski i građevinski inženjeri, agronomi, ekonomisti, turizmolozi, prevodioci...

Sajam je otvorio gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je podsetio na to da je „Kraljevo u periodu posle 2000. godine bilo žrtva pljačkaških i otmičarskih privatizacija i u to doba sve kraljevačke velike firme su prestale da postoje“. 

„U 'Magnohromu' je nekada radilo 5.500 radnika, u Fabrici vagona 4.200, u 'Kablaru' 3.000, u 'Jasenu' je bilo zaposleno 2.500 Kraljevčana, a u 'Autotransportu' 1.500 ljudi. Sve te firme su prestale da postoje i Kraljevo je bio jedan od gradova sa najvišom stopom nezaposlenosti u čitavoj Srbiji. Počev od 2012. godine taj broj se polako smanjivao, tako da je 2016. u našem gradu bilo nezaposleno oko 12.500 radnika. Zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću, u Kraljevu su otvorene dve velike fabrike – 'Eurotaj', u kojoj danas radi oko 1.050 radnika, i 'Leoni', u kome je zaposleno 4.585 radnika. Pored njih, i kraljevačke firme nastavljaju sa novim zapošljavanjem, tako da u 'Giru' danas radi gotovo 900 radnika, a i u drugim kraljevačkim preduzećima imamo sve više zaposlenih“, rekao je gradonačelnik istakavši:

„Danas na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imamo oko 6.300 radnika, što je dvostruko manje u odnosu na 2016. godinu, a očekuju nas i nova zapošljavanja, tako da u Kraljevu svako ko želi da dobije posao - to i može. Radostan sam što danas možemo videti na Sajmu veliki broj preduzeća, kako kraljevačkih tako i onih koji su naš grad došli i u njemu zapošljavaju radnike. Nadam se da će veliki broj ljudi, pogotovu mladih, dobiti posao.“

Gradonačelnik je podsetio na to da Grad svake godine u budžetu obezbeđuje sredstva za mere aktivne politike zapošljavanja, te da je u budžetu za 2023. godinu za te namene izdvojeno oko 13.600.000 dinara. 

„Ta sredstva ćemo jednim delom udružiti sa Filijalom Nacione službe za zapošljavanje, a sarađivaćemo i sa drugim organizacijama u projektima koji podrazumevaju nova zapošljavanja. Nadam se da će mladi iz Kraljeva, ali oni koji su u kategoriji teže zapošljivih osoba, moći da, uz pomoć subvencija Nacionalne službe za zapošljavanje i Grada Kraljeva, dođu do posla“, poručio je dr Predrag Terzić, gradonačelnik grada Kraljeva.

Kako je istakla direktorka kraljevačke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Snežana Prelić, ujedno zahvalivši na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji, najveći poslodavac, koji je bio i domaćin Sajma, jeste Vojska Srbije, a ponuda radnih mesta je veoma raznolika. 

„Preovladava ponuda u mašinsko-metalskoj struci, ali ne zaostaje ni drvno-prerađivačka, tekstilna, ugoistiteljska ni prehrambena struka, tako da nezaposlena lica imaju mogućnost da, u skladu sa svojim obrazovanjem, iskustvom, ali i željama, izaberu željeni posao“, rekla je Snežana Prelić. 

Direktor Regionalne privredne komore Kraljevo Zvonko Tufegdžić je naglasio da u poslednjih 10 godina ima sve više firmi i potražnje za kvalifikovanom radnom snagoim, a da je rezervoar radne snage sve manji.

„Nadam se da ćemo imati još veću potražnju za radnom snagom. Smatram da će u budućnosti grad Kraljevo biti mesto gde će dolaziti i radna snaga iz okruženja, zato što imamo kvalitetne firme, i domaće i strane, koje su automatizovane, gde je lako raditi, a zarade su porasle“, rekao je Tufegdžić. 

Ovogodišnji prolećni sajam okupio je i veliki broj učenika završnih razreda kraljevačkih srednjih škola. Rukovodilac Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković je istakla da je sajam veoma dobra prilika da učenici imaju direktan kontakt sa poslodavcima. 

„Na ovaj način će se oni koji ne žele da nastave školovanje upoznati sa svim uslovima zapošljavanja - direktno će moći da se raspitaju i o visini zarade, karijernom vođenju, prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji. Oni učenici koji žele da nastave studiranje, imaju priliku da upoznaju uslove studiranja našeg Mašinskog fakulteta“, rekla je Bojana Marinković. 

Kako je istakla, kraljevačka privreda podržava dualno obrazovanje, tako da srednje škole – Mašinska tehnička, Elektro-saobraćajna, Ekonomska, Šumarska i Poljoprivredno-hemijska već rade po dualu, a na Sajmu su bili i preduzetnici kod kojih učenici imaju praksu, pa je to bila prilika da saznaju uslove i konkurišu za posao baš kod njih, ukoliko ne žele da nastave školovanje.

 Na Sajmu su dodeljeni i ugovori poslodavcima za program stručne prakse, kojih je ove godine bilo 36, a 38 mladih bez radnog iskustva dobiće priliku da se kroz ovaj program osposobi i stekne znanja i veštine



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar