Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”

post-title
Foto: Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis"


 

  Čačak - Ambasadori Frankofonih zemalja danas su posetici Čačak, Nacionalnu prestonicu kulture Srbije. Dobrodošlica i predstavljanje projekta "Čačanska rodna održano je u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” u Čačku. Frankofoni ambasadori u Srbiji deo su jedinstvene grupe čiji je cilj da budu platforma za razmenu informacija i kontakata između diplomatskih misija.

„Pre nekoliko meseci zajedno sa gospodinom Gujonom otvorili smo Odeljenje strane knjige i časopisa, tada je Francuska porodica zelela da bude prvi pokrovitelj otvaranja tog odeljenja ovde u Gradskoj biblioteci. Naša saradnja traje dugo i ono što je naša želja jeste da kroz ovaj projket Čačanks rodna koji nosi naziv po nečemu što je kod nas prepoznatiljivo, a to je šljiva. Iz te rodne zemlje ovde u Čačku krenuli su veliki umetnici, krenuo je i Vladislav Petković Dis jedan od najvećih pesnika svog vremena, ali i Nadeža Petrović i mnogi savremenici Vladan Matijević, Božo Plazinić i mnogi drugi. Fokus nam je da osnažimo i mlade umetnike, oni su oslikali preko 100 murala i uplešalu nas grad. Kroz samu „Čačansku rodnu” imamo i četiri celine kroz četiri godišnja doba, Na Moravi, Na Kaldrmi, Na Slobodi i Na Raskršću. Krajnja vrednost jesu i tri nova nematerijalna dobra, iza nas će ostati tri nova muzeja.Želim da uživate u Čačku, da dolazite što češće, videćete sve ono sto naš grad nudi”, rekao je Milun Todorović gradonačelnik Čačka.

U ime grupe ambasadora Frankofonih zemalja koji obuhvata 24 diplomatske misije i ambasade, a kojom presedava ambasadora Rumunije Silvija Davidojui obratio se ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar koji je istakao značaj podrške koju država daje samoj kulturi širom Srbije.

„Mi smo veoma srećni sto smo danas ovde u srpskoj Prestonici kulture za ovu godinu koja je bila otvorena pre nekoliko dana sa divnom ceremonijom, ovde smo kako bismo pozdravili volju sprskih vladati da promovišu kulturu i sire je u celoj Srbiji, a naše ambasade biće srećne da u tome pomognu. Danas na neki način zatvaramo mesec Frankofonije, ali ona je aktivna tokom citave godine u Srbiji i to zahvaljujući aktivnosti Grupe diplomatiskih misija Frankofonije. Frankofonija nastavlja tokom čitave godine da živi zahvaljujući profesorima francuskog, gimnazijama u kojima se uči francuski, katedrama na univerzitetima, zahvaljujući podršci vlasti u Srbiji. Frnakofonija je nešto što je zajedničko milionima ljudi koji zove u svet, a govore francuski jezik, to su i vrednosti koje su nam zajedničke. Veoma smo zadovoljni i srećni što Srbija učestvuje u zajednici Frankofonije kao pridruženi člam u tome i što tezi ka tome da postane punopravni clan Frankofonije”, rekao je ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar.

Nakon prijema organizovana je poseta Odeljenju strane knjige u Gradskoj biblioteci, nakon čega su posetili Narodni muzej u Čačku i veliku retrospektivnu izložbu "Večito" koja je posevećena stogodišnjici rođenja jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih arhitekata Bogdana Bogdanovića, a zatim i obilazak grada sa DUK festivalom, prvim međunarodnim festivalom mladih u Centralnoj Srbiji, ali i razgledanje gradskih murala Čačka.

RINA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar