Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Sonja Savić - devojka iz grada

post-title
Foto: Infopress


Prilikom posete Čačku Rade Šerbedžija je istakao da Sonja Savić zaslužuje da joj  rodni grad iskaže prizanje time što će neka ulica, trg ili u budućnosti neki centar za kulturu poneti njeno ime . On je napomenuo da ne bi smeli da dozvolimo da provincijski duh nadvalada pozitivnu energiju grada.

Bez Sonje  Savić jugoslovenska I srpska umetnost ne bi bila ista. U stručnoj javnosti često se govori o tome da nijedan od filmova ne bi bio to što jeste da u njima Sonja Savić nije ostavrila ulogu. Sonja nikada nije sebe videla kao filmsku umetnicu, početkom 90 –ih  bavila se I alternativnom umetnošću  I ostavila zapažen  umetnički domet.

U  vremenu  sve jačeg deljenja po granicama i svrstavanja na jednu ili dugu stranu , važno je da se setimo Sonje koja je radila upravo suprotno i borila se za slobodu stvaralaštva i prevazilaženja bilo kakvih granica i podela, a posebno kada je kultura u pitanju i jedinstveni kulturni prostor koji delimo svi mi iz bivše Jugoslavije.

Rade Šerbedžija

Iako, je   u umetničkim krugovima prepoznat značaj Sonje  Savić, još uvek postoji bojazan da li smo kao   pripadnici šire  društvene zajednice,  osvešćeni da na pravi način sagledamo Sonjin doprinos?

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar