Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dve značajne izložbe u aprilu u okviru programa Čačanska rodna: Umetnost kao spas od zaborava i put iceljenja

post-title


Čačak, prva Nacionalna prestonica kulture, najavljuje dve vrlo značajne izložbe 6. aprila kao deo aprilskih kulturnih događaja projekta „Čačanska rodna“.

6. aprila u 18 časova u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović biće otvorena izložba „Prostranstva ljubavi’’ Irene Lagator Pejović u znak sećanja na nacističko bombardovanje Narodne biblioteke Srbije 6. aprila 1941. godine, kada je stradalo preko 600.000 knjiga, rukopisa, povelja, dokumenata, novina, periodike... Izložba je deo programa „Nagrađeni na Memorijalu“ i priređuje se u okviru jubileja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović. Izložba će trajati do 20.maja. Na otvaranju izložbe će govoriti Branislav Dimitrijević i Mirjana Šijačić-Nikolić, a kustosi će biti Patricja Rilko (Patrycja Rylko) i Julka Marinković.
„Prostranstva ljubavi“, samostalna izložba Irene Lagator Pejović, prikazuje raznolik izbor iz novijih radova umetnice, uključujući i nove artivističke radove. Kako tematski, tako i prostorno, ovi istraživački radovi obuhvataju teme inflacije, rada i znanja, a bave se kompleksnošću i protivrečnostima stanja današnjice, u kojoj više ne možemo poricati krajnju hitnost kritičkih ekonomskih i ekoloških prodora.

Izlozba Prostranstva ljubavi baner

Istog dana, 6. aprila, u 19 časova u Kulturnom centru Čačak umetnici iz marginalizovanih grupa prikazaće svoje radove u okviru izložbe „ART DIJALOG“ (Umetnost sa društvene margine) autora Božidara Plazinića.
Vođeni rukom velikog srpskog i čačanskog slikara i umetnika Bože Plazinića, okupljeni oko Centra za vizuelna istraživanja i razvoj vizuelne kulture „Krug“ kreirali su izložbu radova realizovanih kao socijalno angažovan umetnički koncept u saradnji sa društveno osetljivim grupama.

Art Dijalog baner


Stručni tim „Kruga“ uz Plazinića čine psihijatri dr Mirjana Šojić i dr Dragan Jevdić, slikar Marko Lazović, psiholog Rada Majstorović i socijalni radnik Marija Vojvodić. Oni su u proteklom periodu radili u radionicama inkluzivnog tipa sa ljudima sa margine društva kako bi pokazali da umetnost može pomoći svakome i postati – anti-stigma. Upravo to je tema izložbe vizuelnih radova, nastalih kroz okupacionoterapijski rad u radionicama na psihijatrijskom odeljenju Opšte bolnice Čačak, Međuopštinskom udruženju slepih i slabovidih, Okružnom zatvoru, otvorenoj radionici i Centru za vizuelna istraživanja „Krug“. Dok je na psihijatrijskom odeljenju bolnice održana radionica pod nazivom „Brod želja“, u Udruženju slepih i slabovidih održana je radionica „Dodirni svet“, a akteri radionice u Okružnom zatvoru stvarali su pod sloganom „Sa slobodom“.
Radovi nastali u okviru projekta „Art dijalog” biće izloženi posetiocima Kulturnog centra Čačak od 6. do 23. aprila, a u okviru ovog projekta biće održana i tribina pod istim nazivom – Art dijalog.

Prestonica kulture Srbije jedan je od najznačajnijih projekata koje je pokrenulo Ministarstvo kulture sa ciljem da se uz podršku lokalnim samoupravama ojačaju ključni faktori kulturnog razvoja. Ustanove kulture Grada Čačka su nosioci projekta „Čačanske Rodne“: Kulturni Centar Čačka, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Narodni muzej, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, Međuopštinski istorijski Arhiv, Gradsko pozorište.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar