Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Vaskršnji bazar u Čačku (FOTO)

post-title
Foto: Infopress


U susret prazniku Vaskrsenja Hristovog centralne ulice Čačka krasi najraznovrsnija roba koja se nudi na Vaskršnjem bazaru. U ponudi su industrijske, al i i prirodne boje i sličice za jaja, dekorativne korpe i još mnogo ručno izrađenih predmeta koji će praznik učiniti posebnim.

Bogato ukrašene tezge na Vaskršnjem bazaru privlače pažnju najmlađih,kao i starijih građana. Najveće je interesovanje za raznovrsne boje,dekoracije i sličice za jaja, a ima i onih koji radije koriste prirodne metode farbanja jaja.

Ulični prodavci zadovoljni su potražnjom. U ponudi su ručno pletene korpice za jaja sa motivima karakterističnim za Vaskrs koje koštaju od 300 do 600 dinara, kao i dekoracije za dom, pravljene sa puno ljubavi i umeća.

Najviše se, ipak, traže boje kojih ima raznih vrsta i cena, a najskuplje su one na prirodnoj bazi. Tradicija nalaže da se prvo vaskršnje jaje oboji crvenom bojom i čuva do sledeće godine kao simbol radosti i novog života.

,,Imamo prirodno varzilo od korena grčkog drveta koje košta 100dinara, dok su industrijske boje od 5 do 50 dinara. Sa jednom kesicom jeftine boje možete ofarbati 10 jaja, a sa skupljim bojama čak 30”,kaže prodavac, Dejan Mitrović.

Bazar je otvoren do subote, kada će pravoslavni vernici obaviti poslednje pripreme pred Vaskrs. Prodavci kažu da robe ima na pretek, a cene se neće menjati. Ostaju simbolične u duhu praznika.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar