Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



“Minimalac” ne pokriva ni minimalnu potrošačku korpu

post-title
Foto: Infopress


Minimalna zarada u Srbiji iznosi 40.020 dinara i manja je od minimalne potrošačke korpe, čija je trenutna vrednost 45.729 dinara. Građani koji rade za “minimalac” ne mogu podmiriti ni osnovne troškove, a takvih je, prema zvaničnim podacima u Srbiji oko 300.000. Prema informacijama kojima raspolaže Savez samostalnih sindikata Srbije ta brojka je znatno veća.

Uz sva povećanja troškova života usled ekonomske krize i poskupljenja koja se tek očekuju minimalna zarada od oko 40.020 dinara ne može biti dovoljna za pristojan život. U Srbiji se kupovna moć građana meri odnosom prosečne i minimalne potrošačke korpe i prosečne neto zarade, koja je oko 83.000 dinara, dok većina radnika zarađuje platu ispod proseka.

 Dodatno zabrinjava što, usled nedavnih i najavljenih povećanja cena energenata i komunalija, inflacija u Srbiji nastavlja da raste. To znači da postoji realna opasnost da će inflacija i u ovoj godini obezvrediti primanja građana i dodatno smanjiti njihovu kupovnu moć

S obzirom na to da je trenutno medijalna zarada oko 60.000 dinara, najveći broj građana Srbije ima primanja između 40.000 i 60.000 dinara. Od ukupnog broja zaposlenih kojima je obračunata zarada za decembar protekle godine, 26 odsto primilo je zaradu jednaku i veću od prosečne, a 74 odsto zaposlenih zaradilo je manje od prosene zarade, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U Čačku je prosečna zarada manja oko 13.000 dinara u odnosu na republički prosek. U januaru ove godine prosek plata u Čačku iznosio je oko 70.200 dinara.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar