Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Festival PRiČa po 8. put od 15. do 18. juna u Čačku

post-title


Od 15.-18. Juna 2023. godine održaće se 8. put po redu Festival PRiČA u centru Čačka, na terenima KK Železničar.

Poznata je stvar da se na Želovom igrao najbolji basket u staroj Jugoslaviji. Osim što se igrao basket, na Želovom se učio život i svirao rokenrol.

U godini kada je naš grad Prestonica kulture, spremili smo 3 dana rokenrola, a četvrti dan je  predvidjen za publiku koja je naklonjena modernijem zvuku. 

Potrudili smo se da angažujemo što više čačanskih muzičara. To je bio jako težak posao s obzirom da čačanska rok scena u ovom trenutku praktično ne postoji. Uložili smo veliki napor da pokrenemo ljude da se okupe, a pozvali smo i naše sugradjane, koji sviraju u bendovima u drugim gradovima. Tako da će i pored mnogo gostiju sa strane, ovo ipak biti jedna prava čačanska Priča.

Imaćemo goste iz Slovenije, Hrvatske i Istre. 

Iz Ljubljane će nam doći Djura sa svojim bendom BOMBAJ ŠTAMPA. Po prvi put će u Čačku odsvirati svoje hitove: Kad si kupim mali motorin, Često poželim, Kako trese, lupa, udara, Bolje letim sam i mnoge druge. Zajedno ćemo proslaviti 40 godina benda! Očekujemo spektakularan nastup.

Takodje iz Ljubljane stiže KING FOO, alternativna rok grupa. Njihovi nastupi važe za intenzivne i divlje. Vokal je prelepa Aleksandra, finalistkinja muzičkog takmičenja Ja imam talenat. Više puta je nastupala u Srpskom pabu, a sada prvi put na Priči sa bendom uz bubnjara Rok Golob, koji je multi-instrumentalista, kompozitor i producent. Njegova muzika obuhvata širok spektar žanrova.

Iz Rijeke stiže rok atrakcija WHITEHEADS.

Mudre “bele glave” pomešale iskustvo i mladost, pa napravile bend sa vanvremenskom muzikom.  U bendu imaju istaknutu beogradsku pijanistkinju Anu Mihailović, a njena veza sa Čačkom je preko oca Radomira Mihailovića. 

Mladi i perspektivni bend RASKID 13  dolazi nam iz Pančeva, a frontmen je čačanin Konstantin Nešovanović, nekadašnji član benda RNDM.

Od čačanskih izvodjača nastupiće i kantautor .

Nikola Radović. Prve nastupe beleži u bendu Okuražator. Izdao je jedan autorski album sa bendom R’umors.  Ovog puta nastupiće sa novim bendom u kome sviraju Janko Ćirković na gitari i Lazar Stefanović na bas gitari, obojica članovi čuvenog čačanskog benda Za Dž i legendarni bubnjar sa velikim medjunarodnim iskustvom Goran Čekerevac  Chonto.

Takodje iz Čačka, grupa starijih, old school muzičara okupljenih u bendu “Ružičasti Slonovi”.

Čačanski rok bend čiji zvuk krase obeležja pravog starog šumadijskog roka i očigledan uticaj grupa kao što su Smak, YU grupa, Osvajači, Krvna grupa itd.  Imaju 2 albuma: “Vozovi “ i “Provincija uzvraća udarac”. Pesme na festivalu izvode u trenutnom sastavu:

Za bubnjevima Zoran Zoff Cvetić, bivši bubnjar stare čačanske grupe Biska, kao i poznate kragujevačke grupe Ljubav i mržnja;

Bas gitaru svira Bojan Ljiljak Mrki,

Za ritam gitaru je zadužen Danko Popović;

Solo gitara i vokal: Nebojša Milutinović Mita (Moondance).

Pravo osveženje ovogodišnje Priče je:

AERODROM , zagrebački bend, koji predvodi legendarni Jurica Padjen. Aerodrom je jedan od najpopularnijih bendova osamdesetih godina XX veka na ovim prostorima. Prvi put će nastupiti u našem gradu i odsvirati svoje legendarne hitove: Fratello, Što si u kavu stavila, Obična ljubavna pesma, Stavi pravu stvar na pravo mesto i mnoge druge.

Nakon 7 godina, ponovo na Priču dolazi jedan od najpopularnijih beogradskih muzičara Djule sa svojim bendom VAN GOGH.

Iz Gornjeg Milanovca dolazi nam kultni i definitivno najomiljeniji bend čačanske publike BJESOVI.

Pank - rok bend iz Kruševca CRVENI KARTON poznat je po svojim žestokim nastupima. Očekujemo divlju i beskompromisnu svirku.

Apsolutni kraljevi grandž scene:

SHARKS, SNAKES & PLANES razneće scenu svojim energičnim nastupom.

Po prvi put će na festivalu PRiČA nastupiti “ARIGO SAKI”. Frontmen Aleksandar Karadžić je gitarista i osnivač beogradskog benda Blaža i Kljunovi. U junu će čačanskoj publici predstaviti svoj album prvenac “Da li te stvarno zanima”,  na kome ima 10 autorskih pesama sa romantičnom tematikom. 

ZOE KIDA je dugogodišnji član i osnovač benda “Zemlja Gruva”, a na Priči će predstaviti svoj solo projekat “Žena dete”. Zoe je kompletan autor, tekstopisac, autor muzike i interpretator. 

Čuveni dvojac sa juga Srbije STEREO BANANA donosi nam “Niške strasti” i širok spektar gradskih tema, kroz šaljive teksove i mešavinu različitih muzičkih pravaca (hip-hop, rege, brejkbit, fank…).

ROK APOTEKA donosi lek za dušu u vidu rokenrola direktno iz Novog Sada. Iako se nadamo da za vreme festivala neće padati kiša, raširićemo njihov “Kišobran za snove”.

Alternativni rok bend iz Arandjelovca LUSTERI toliko često sviraju  u Čačku da su postali rezidenti kluba Srpski pab. 

Beogradski SKA bend SAMOSTALNI REFERENTI se vraćaju u Čačak sa novim abumom, koji je sniman pet godina i predstavlja omaž godinama koje su pojeli SKAkavci. Predstaviće novi album “Nikad sam, uvek sasvim sam” koji je miks prepoznatljivog zvuka “Referenata” i par muzičkih eksperimenata sa uvek direktnim tekstovima. 

I na kraju s ponosom predstavljamo mladi beogradski bend VREME ČUDA.

Stvaraju i sviraju autorsku muziku, ali slede najbolje primere od 70-ih godina i zlatnog doba rokenrola do nekih savremenih bendova.

Potrudili smo se da napravimo program sa raznolikim žanrovskim sadržajem i da dovedemo što više izvodjača, koji dugo nisu nastupali pred čačanskom publikom, a kao i svake godine ugostićemo i nekoliko bendova, koji po prvi put imaju nastup u Čačku i pored duge i grandiozne karijere.

Imamo jako dobar line up za 2023. čak 18 bendova, od toga 4 inostranih, plus 6 dj-eva i  očekujemo rekordnu posećenost. 

Ponosni smo što je Čačak prva Nacionalna prestonica kulture i što je festival PRiČA deo tog projekta.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar