Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Svetski dan stanovništva danas se u Srbiji obeležava u znaku pozitivnog prirodnog priraštaja

post-title
Foto: Infopress


Svetski dan stanovništva danas se u Srbiji obeležava u znaku pozitivnog prirodnog priraštaja posle 40 godina, tokom kojih je beležen pad nataliteta. Iz Pokreta za decu ,,Tri plus” konstatuju da su mere finansijske podrške porodicama sa decom dale dobre rezultate.

Pokret za decu ,,Tri plus” 2017.godine pokrenuo je peticiju za finansijski podsticaj rađanja, koju je tada potpisalo više od 100.000 građana. Država je prepoznala značaj ovog apela, pa su mere finansijske podrške porodicama sa decom donete 2018.godine. U 2022.godini Srbija beleži pozitivan priraštaj od 0,8% u odnosu na prethodnu godinu, a nedavno objavljeni rezultati  govore da se upravo povećao broj porodica sa troje i četvoro dece, kojima je podsticaj i bio namenjen.

,,Ono što bi trebalo da bude važno prilikom donošenja novih mera jesu podsticaji za drugo i peto dete. Tu nam je trenutno negativan prirodni priraštaj i mi se zalažemo da peto dete ima sva prava kao i četvrto, al ii da se motivišu porodice sa jednim detetom da se rodi drugo dete. Tada bismo u svim kategorijama imali pozitivan trend i osiguran porast nataliteta u narednom periodu”, istakao je predsednik Pokreta ,,Tri plus“,Vladica Gavrilović.

Interesantan je podatak da zemlje u okruženju i dalje beleže negativan prirodni priraštaj, istakao je Gavrilović i dodao da finansijska podrška može biti odlučujuća kada je u pitanju smanjenje broja abortusa.

Pad broja prvorođene dece u Srbiji tokom prethodnih godina, ukazao je na činjenicu da mladi ljudi odlaze van zemlje u potrazi za poslom i boljim uslovima života i tamo dobijaju potomstvo. Pokret ,,Tri plus” trudi se da se takav trend popravi inicijativom da se u dijaspori otvaraju srpski vrtići u kojima bi deca učila srpski jezik i običaje.

Dodatna pogodnost porodicama sa troje i više dece su i ponosne kartice ,,Cena minus za Tri plus”, pomoću kojih mogu ostvariti popuste na kupovinu robe i korišćenje brojnih usluga.

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar