Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku obeležen Svetski dan borbe protiv hepatitis

post-title
Foto: Infopress


Zavod za javno zdravlje u Čačku obeležio je Svetski dan borbe protiv hepatitisa prigodnom akcijom na Gradskom trgu iu sradnji sa Društvom za borbu protiv dijabetesa i čačnskim Domom zdravlja. Hepatitis je virusno zapaljenje jetre i veoma je važno na vreme otkriti ovu bolest koja je najčešći uzročnik karcinoma jetre. Cilj obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hepatita je podizanje svesti o postojanju ovog virusa globalno u čitavom svetu i merama njegove prevencije.

 

Najčešći oblici hepatitisa koji se pojavljuju među populacijom su hepatitis A, B i C. Hepatitis A je u narodu poznat kao infektivna žutica . Bolest je prljavih ruku i unosi se putem kontaminirane hrane ili vode. ,, Ono što je značajno pomenuti to su ovi hepatitisi B i C , koji se javljaju i u akutnoj i u hroničnoj formi , koji mogu da izazovu , ako se zadrže u hroničnoj formi, hepato celurarne karcinome, cirozu jetre. Ta neka stalna oštećenja jetre. Kod nas od 2002. godine postoji obavezna vakcinacija protiv hepatitisa B gde se sva novorođenčad u porodilištu vakcinišu“, kaže Dr Danijela Parezanović iz ZZJZ u Čačku.

 

Doktorka Parezanović naglašava da se posebno mora obratiti pažnja na hepatitis B I C jer oni mogu dovesti do trajnih oštećenja jetre . Simptomi su slični kod svih oblika hepatitisa , s tim što kod virusa B I C mogu da budu često nespecifični, liče na virusnu infekciju poput malaksalosti, nesvestice, žutih beonjača , a u stvari je hepatitis . Parezanović dodaje i rizična ponašanja koja su često uzrok hepatitisa C. ,, To su intravenski narkomani koji mogu da prenesu ovu bolest korišćenjem igle koja nije sterilisana. Rizične su grupe koje upražnjavaju nezaštićen seksualni odnos , kao i oni koji su oboleli od HIV- a zato što je njihov imuni sisterm jako oslabljen. Ranije je bio češći prenos bolesti i prilikom tetovaža i pirsinga . Sada će mnogo više vodi računa o sterilizaciji tih instrumenata“, rekla je dr Parezanović.

 

Adekvatna terapija postoji i ova bolest može da se drži pod kontrolom , kaže naša sagovornica. Izričita je da je potrebno samo bolest na vreme prepoznati i započeti adekvatnu terapiju .

Infopress



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar