Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Primena biosigurnosnih mera, jedan od načina za sprečavanje afričke kuge svinja

post-title
Foto: Infopress


Od 11. Jula do danas afrička kuga svinja ustanovljena je još u 14 gazdinstava u Mrčajevcima, Bečnju i Zablaću ovih dana , najnoviji su podaci sa Veterinarsko specijalističkog instituta Kraljevo. U tom periodu uklonjeno je 120 komada prasadi. To je poslednji bilans stanja na čačanskom području od pojave prvog slučaja bolesti početkom maja ove godine. U ovoj veoma nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji koja se odnosi na afričku kugu svinja, doktor veterinarskih nauka Zoran Debeljak savetuje , pošto još ne postoji vakcinacija svinja protiv ove bolesti, primenu biosigurnosnih mera od strane proizvođača i kontrolu transporta ovih životinja.

Afrička kuga svinja je virusna bolest koja se lako širi brojnimi indirektnim načinima . Osim zaraženim životinjama širi se i inkubacijom, kontaminiranom opremom , odećom, obućom , prevoznim sredstvima , objašnjava za našu televiziju dr Zoran Develjak , specijalista u oblasti zaraznih bolesti životinja sa Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo . On kaže da je ovo sadašnje širenje bolesti posle 68 dana od prvog slučaja, posledica nelegalnog transporta životinja koje su bile u inkubaciji i podseća na prve slučajeve registrovane početkom maja u čačanskom kraju .

Za ovo oboljenje ne postoji vakcin a za razliku od mnogih drugih bolesti ovog tipa koje smo mogli mnogo lakše da kontrolišemo , kaže dr Debeljak. Dodaje da su zbog toga i mere kontrole veoma kompleksne . Zato vlasnici životinja moraju da poštuju određene mere kako bi bolest mogla da se kontroliše i da se uspori. Prognoze kada se može očekivati kraj afručke kuge svinja n a čačanskom području ali i šire, je nezahvalno davati , kaže naš sagovornik . Naročito zbog toga, opet naglašava, što u borbi sa ovom bolešće nemamo osnovni mehanizam , odnosno vakcinaciju kako bi se sprečilo njeno dalje širenje u okolini.

Veterinarska služba ne može ništa sama da uradi i pored ogromnog truda koji ulažu i nadležne veterinsarske stanice i veterinarska inspekcija, zatim ogromne podrške grada Čačka za neškodljivo uklanjanje životinja , kao i Veterinarskog instituta, ukoliko vlasnici domaćinstava ne budu odgovorni i ne budu sarađivali , onako kako je značajno u kontroli ove bolesti , rekao je u razgovoru za našu televiziju dr Debeljak.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar