Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gornji Milanovac: Roc Rudnik proslavio Dan rudara

post-title
Foto: Press služba


Privredno društvo Rudnik obeležilo je danas 6. avgust, Dan rudara. Tim povodom, ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović zajedno sa Dejanom Kovačevićem, predsednikom opštine Gornji Milanovac, prisustvovao je u Domu kulture „Vojislav Ilić“ na Rudniku centralnoj proslavi Dana rudara Srbije u organizaciji preduzeća „Rudnik doo,“ u saradnji sa Samostalnim Sindikatom metalaca Srbije. Momirović je istakao da je rudarska profesija teška i odgovorna i podsetio na važnost i primenu sigurnosnih standarda i mera zaštite na radu i održavanju socijalnog i ekonomskog statusa rudara i njihovih porodica.

-Želeo bih da naglasim da je rudarska industrija od suštinskog značaja za našu nacionalnu ekonomiju.Uspeli smo da reindustrijalizujemo zemlju, u čemu su ogroman doprinos dali upravo naši rudari i cela rudarska industrija u koju je u poslednjih deset godina investirano više od 4,3 milijarde evra, uglavnom stranih investicija i zato mi ne možemo i nećemo da se odreknemo ove grane privrede . U oblast geološkog istraživanja investirano je više od 700 miliona evra, uz ostvareni rast sektora rudarstva u 2022. godini u odnosu na prethodnu, od 22, 6%. Srbija ima ogromne potencijale za razvoj ovog sektora, posebno kada je reč o sirovinama koje se koriste u delu proizvodnje komponenti za elektro, automobilsku i druge industrije- istakao je Momirović.

Povodom obeležavanja Dana rudara, Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac rekao je da se danas podsećamo i ljudi koji su bili deo kompanije Kontango i koji više nisu sa nama.

-Meni su danas podeljena osećanja, sa jedne strane sam tužan, a sa druge radostan. Tužan sam, jer slavimo bez našeg prijatelja i vlasnika Rudnika, gospodina Darka Vukobratovića koji, nažalost, više nije sa nama, a srećan jer je današnji menadžment predvođen gospodinom Komatinom, Acom Ilićem I drugima, nastavio tradiciju proslave Dan rudara i što su održali kompaniju u punom kapacitetu. Brojka od blizu 500 zaposlenih je svakako za respekt za kompaniju Kontango. Učešće u BDP-u opštine Gornji Milanovac i rudna renta od iskopavanje rude je značajna za razvoj, ne samo naseljenog mesta Rudnik, već i Gornjeg Milanovca. Kompanija Kontango poznata je kao jedna od najuspešnijih privatizacija u Republici Srbiji i uspešno je nastavila tamo gde je Darko Vukobratović stao, želim svima da čestitam Dan rudara sa rudarskim pozdravom “srećno”-zaključio je Kovačević.

Centralne proslava Dana rudara Republike Srbije održana je u Domu kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku gde je upriličena svečana dodela nagrada i priznanja. Prisutne je pozdravio Aleksandar Ilić,direktor Rudnika Roc, podsetivši da se Dan rudara u Srbiji obeležava u znak sećanja na početak štrajka u Senjeskom rudniku 6. avgusta 1903. godine, zbog otpuštanja trojice rudara koji su štitili prava radnika. Rudari tog okna su, tada tokom devet dana štrajka, se izborili da im se kolege vrate na posao i uspeli da im se skrati radno vreme.

Uručene su jubilarne nagrade za 10, 20, 30 i 40 godina rada, kao i nagrade za najbolje rudare i zaposlenu ženu u privrednom društvu za prethodnu godinu.

Na manifestaciji su uručena i priznanje za najstariju porodicu i diplome i novčane nagrade za decu zaposlenih koji su učestovali u kampanji “Moji roditelji rade u rudniku”.

Povodom obeležavanja Centralne proslave Dana rudara, Samostalni sindikat metalaca Srbije dodelio je priznanja najboljim rudarima iz četiri rudnika. Iz svakog rudnika po dva radnika su dobila priznanje.

Jubilarne nagrade:

 

10 GODINA:

 

Bojan Bogdanović, Miroljub Ilić, Mirko Ilić, Lela Ilić, Miloš Jovanović, Dalibor Lujić, Miloš Marjanović, Marko Mirković, Milica Nikić, Slobodan Urošević i Dubravka Tomić.

 

20 GODINA:

 

Slavoljub Korica, Dragan Milovanović, Milan Mihailović

 

30 GODINA:

 

Miroslav Milovanović

 

NAJBOLJI RUDARI I RADNICA:

 

Marko Mirković, Svetozar Nikolić , Zoran Marković Gordana Joksić 

 

NAJBOLJI RUDARI – SAMOSTALNI SINDIKAT METALACA SRBIJE:

 

RMHK „TREPČA“ – ZVEČAN

1.Goran Radosavljević, VKV rudar, rudnik „Belo brdo“

2.Siniša Blagojević, VKV rudar, rudnik „Crnac“

„RUDNIK BAKRA BOR“ – BOR

1.Dragan Kalafirović, pogon „Jama“

2.Dragan Vanucić, površinski kop „Veliki Krivelj“

„RUDNIK I FLOTACIJA RUDNIK DOO“ – RUDNIK

1.Marko Mirković, rudar palioc na ručnom bušenju na otkopu

2.Svetozar Nikolić, rukovaoc rudarskih mašina i opreme

„RUDNIK BAKRA MAJDANPEK“ – MAJDANPEK

-Nenad Pobrić, rukovalac transportnih traka

-Dragan Balanović, VKV bušač

 

NAJSTARIJA PORODICA

DŽoković

 

Porodici DŽoković je uručena specijalna plaketa. NJihov ukupan radni staž 236 godina, sa 11 članova porodice koji su bili ili su zaposleni u rudniku (11 muškaraca). Prvi član ove porodice zaposlen je 1949. godine.

 

KAMPANJA „Moji roditelji rade u rudniku“:

 

Pohvala – Matija Marić

Pohvala – Nikolina Marić

Pohvala – Sandra Dragović

 

III mesto – Tara Tomić

II mesto – Hristina Jakovljević

I mesto – Teodor Baltić 

 

U nastavku obeležavanja praznika, na Rudniku su održane brojne sportske i kulinarske aktivnosti, kao što je tradicionalno spremnaje čuvenog rudarskog gulaša.

 



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar